“Kirjeenvaihdosta paljastui, että isoäiti oli aktiivinen natsipuolueessa” – Katarina Baerille suvun vaiettu menneisyys on ollut taakka

Yle Perjantain suorassa lähetyksessä TV1:ssä kello 21:05 mukana natsien lapsenlapsi Katarina Baer, näyttelijä, isoäiti Kristiina Halkola, suomalais-srilankalainen toimittaja Susani Mahadura ja psykoterapeutti Katriina Järvinen.

Perjantai
Yle Perjantain vieraina nähdään natsien lapsenlapsi Katarina Baer, näyttelijä, isoäiti Kristiina Halkola, psykoterapeutti Katriina Järvinen ja suomalais-srilankalainen toimittaja Susani Mahadura.
Yle Perjantain vieraina nähdään natsien lapsenlapsi Katarina Baer, näyttelijä, isoäiti Kristiina Halkola, psykoterapeutti Katriina Järvinen ja suomalais-srilankalainen toimittaja Susani Mahadura.Yle

Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraiksi Yle Perjantain lähetykseen saapuvat näyttelijä, isoäiti Kristiina Halkola, toimittaja, natsien lapsenlapsi Katarina Baer, suomalais-srilankalainen toimittaja Susani Mahadura ja psykoterapeutti Katriina Järvinen.

Yle Perjantai pohtii suvun merkitystä ja sitä, onko ihmisellä oikeus hylätä epämiellyttävät sukulaisensa, vai velvollisuus pitää verisukulaisiinsa yhteyttä.

“Suvun vaietut asiat aiheuttavat kipua jälkipolvissa”

Katarina Baer sai lapsena tietää, että hänen saksalaiset isovanhempansa olivat ihailleet Hitleriä toisen maailmansodan aikana. Baerin isoisästä tiedettiin, että hän oli menehtynyt Natsi-Saksan joukoissa rintamalla, mutta sen tarkempia yksityiskohtia perheessä ei tunnettu.

Kun Baer työskenteli kirjeenvaihtajana isovanhempiensa kotikaupungissa Berliinissä 2010-luvun alussa, hän päätti perehtyä isoisänsä vaiettuun tarinaan. Natsiarkistoista paljastui, että isoisä oli ollut “hyvin aktiivinen ja positiivinen natsi”, kuten ylemmät sotilaat asiakirjoissa isoisää kuvailivat. Baer oppi myös rakkaasta isoäidistään vaiettuja puolia.

– Meille lapsenlapsille hän oli ollut lämmin, ihana mummo. Mutta sitten kirjeenvaihdosta paljastuikin, että myös isoäiti oli ollut aktiivinen natsipuolueessa, Baer kertoo.

Katarina Baer kertoo haastattelussa sukututkimuksensa vaiheista:

Katarina Baerin isovanhempien hääkuva.

Katarina Baer tutki kaksi vuotta isovanhempiensa elämää ja kirjoitti kirjan He olivat natseja.

– Olen saanut kirjastani paljon kiitosta ja on käynyt selväksi, että tarina suvun salatusta menneisyydestä on monelle suomalaiselle omakohtainen asia, Baer kertoo.

Hän kokee oman identiteettinsä eheytyneen, kun sukuhistorian puuttuvat palaset loksahtivat paikoilleen.

– Usein suvun vaietussa menneisyydessä on jotakin kipeää ja vaikeaa, joka voi aiheuttaa kipua tiedostamatta myös jälkipolvissa. Kun suvun historia sitten paljastuu, se voi eheyttää perhettä ja sen jäseniä, sekä luoda uutta yhteenkuuluvuuden tunnetta, Baer sanoo.

Seitsemän lapsenlapsen mummo

Näyttelijä, isoäiti Kristiina Halkolalla on ihania kokemuksia sukulaisistaan. Hän kertoo olevansa sukurakas isoäiti, joka nauttii mummoudesta seitsemän lapsenlapsen kanssa. Sukulaissuhteet ovat aina olleet elämässä keskiössä, tukena ja turvana.

– Ympärilläni on aina ollut siskoja, veljiä ja serkkuja, joihin olen voinut turvata ja heihin voi aina myös luottaa, Halkola kuvailee.

Halkolan mukaan sukulaisten pitäisi olla keskenään rehellisiä ja avoimia, jotta suhteet toimivat.

– Jos annetaan kuva, että kaikki ovat nuhteettomia, se asettaa tarpeettoman kovan riman itselle. Ei pidä piirtää pyhimyksiä seinälle, Halkola sanoo.

Näyttelijä Kristiina Halkola.
Näyttelijä Kristiina Halkolan elämässä suvulla on ollut merkittävä rooli.Yle

Milloin suku on pahin?

Mitä tapahtuu, jos ei tulekaan toimeen omien lasten, vanhempien, sisarusten, miniän, appiukon, tai muiden sukulaisten kanssa? Miten ihminen päätyy suvun mustaksi lampaaksi?

Kysymyksiin lähetyksessä vastaa Kaikella kunnioituksella – Irtiottoja vanhempien vallasta -kirjan kirjoittaja ja psykoterapeutti Katriina Järvinen.

– Enää ei ole pakko sietää mitä tahansa, ainakaan, jos haikara on pudottanut väärään sukuun, Järvinen sanoo.

Pitääkö vanhempia kunnioittaa missä tilanteessa tahansa, ja milloin on syytä katkaista välit? Psykoterapeutti pohtii kysymystä ihmisen voimavarojen mukaan.

– Kun kokee, että toinen ihminen vie kaiken ajan ja kaikki mehut, voi olla syytä katkaista välit.

Psykoterapeutti Katriina Järvinen.
Psykoterapeutti Katriina Järvinen toteaa, että sukulaisilta ei tarvitse enää kestää mitä tahansa.Yle

Buddhalainen suhtautuminen sukuun

Toimittaja Susani Mahaduralla on sukua niin Suomen savossa kuin Sri Lankallakin. Mahaduran kahdessa kotimaassa sukulaisiin suhtaudutaan hyvin eri tavalla.

Mahaduran oma sukukäsitys on muuttunut paljon sen jälkeen, kun hän on aikuisena tutustunut srilankanlaisiin isovanhempiinsa ja serkkuihinsa.

Illan lähetyksessä Mahadura pohtii, mitä suomalaiset voisivat oppia Sri Lankan buddhalaisten suhtautumisesta sukulaisiin?

Susani Mahadura
Susani Mahadura luovii kahden maan sukulaisuussuhteiden väliä.Anne Hämäläinen / Yle

Perjantai-dokkarina esitämme Roosa Maskosen ohjaaman Kiva kun olet olemassa, joka kertoo Aaron, hänen isänsä Esan ja Eero-papan kastematkasta Jäämeren rannalle.

Yle Perjantai: Pitääkö sukulaisista tykätä? perjantaina 23. marraskuuta suorana TV1:llä klo 21.05 alkaen ja Yle Areenassa.

Perjantai-uusinnat sunnuntaisin kello 15.05 ja tiistaisin kello 22.50.