USA:n hallinnon raportti: Ilmastonmuutos voi aiheuttaa Yhdysvaltain taloudelle satojen miljardien vuositappiot

Yhdysvaltain kongressin tilaama ilmastoselvitys ei lupaa hyvää maan taloudelle.

Ilmastonmuutoksen uskotaan olevan osa syy Kaliforniassa viime vuosina riehuneisiin maastopaloihin. Kuva: Mike Nelson / EPA

Ilmastonmuutos voi tulla maksamaan Yhdysvaltain taloudelle satoja miljardeja vuodessa, näin ennustaa perjantaina julkistettu tutkimus.

Kansallinen ilmastotutkimus arvioi, että vuoteen 2050 mennessä ilmastonmuutos tulee Yhdysvaltain taloudelle kalliiksi, ellei kasvihuonekaasujen vähentämiseksi tehdä dramaattisia toimia, varoittaa raportti.

– Ilman merkittäviä globaaleja ja paikallisia muutoksia, ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan ongelmia Yhdysvalloissa infrastruktuuriin ja maatalouteen, ja se tulee hankaloittamaan talouskasvua.

Raportin mukaan ilmaston muutos aiheuttaa haasteita myös ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle kuin myös elämänlaadulle. Raportti huomauttaa, että ilmastonmuutoksen vaikutuksista kärsivät jo nyt monet ympäri maata.

Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että ympäristöjärjestöjen mukaan raportti painottaa tarvetta nopeisiin toimiin.

Yli 300 tutkijaa Yhdysvaltain hallinnon eri aloilta on laatinut raportin, joka on neljäs laatuaan Yhdysvalloissa ja se on maan kongressin tilaama. Viime vuonna presidentti Donald Trump jätti raportin huomiotta.

Lue lisää: