Koreat ottavat ensiaskeleen kohti rautatieverkon yhdistämistä

Pohjois-Koreaan kohdistuvia talouspakotteita kevennetään, jotta maa voi tunnustella raide- ja tieyhteyksien parantamista Etelä-Koreaan.

Pohjois-Korea
Moon Jae-in ja Kim Jong-un kilistelevät hymyillen
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja hänen vaimonsa Ri Sol-ju kilistivät laseja Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin kanssa syyskuussa Pjongjangissa.Pyongyang / EPA

Koreat tekevät yhteisen tutkimuksen mahdollisuuksista parantaa maiden välisiä raide- ja tieyhteyksiä.

YK:n turvallisuusneuvosto on antanut Etelä-Korealle luvan toimittaa Pohjois-Koreaan pienen määrän polttoainetta ja muita tarvikkeita, jotta kenttätutkimukset junaratojen yhdistämisestä voidaan toteuttaa.

Maiden väliset kulkuyhteydet ovat olleet poikki Korean sodasta (1950-1953) lähtien. Huhtikuussa Koreoiden johtajat sopivat neuvotteluiden aloittamisesta liikenneyhteyksien parantamiseksi.

– Poikkeuksen myötämisellä talouspakotteisiin on iso merkitys, sillä tämä projekti on saanut tunnustusta ja tukea sekä Yhdysvalloilta että kansainväliseltä yhteisöltä, arvioi Etelä-Korean presidentinkanslian tiedottaja Kim Eui-kyeom uutistoimisto Reutersille.

Hän toivoi, että rautatiet pystytään yhdistämään nopeasti, mikä nostaisi Koreoiden välisen yhteistyön uudelle tasolle.

Pohjois-Koreaan kohdistuu lukuisia YK:n talouspakotteita, koska maa on kehittänyt ydinaseita ja niiden toimittamiseen tarvittavia ohjustyyppejä. Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välillä kesällä alkaneet keskustelut ydinaseriisunnasta ovat tähän asti tuottaneet vähän konkreettisia tuloksia.

Lähteet: Reuters