Pekka Haavisto moittii pääministeriä strategisesta hallitusohjelmasta – "Ihan selvää, että yksityiskohdista pitää sopia"

Haaviston mukaan hallituksen paketti on ollut monella tavalla levällään.

politiikka
Ykkösaamu
Ykkösaamu

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan ensi kevään eduskuntavaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa on tehtävä nykyistä yksityiskohtaisempi hallitusohjelma. Hän sanoo Yle TV1:n Ykkösaamussa olevansa pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa eri mieltä siitä, miten hallitusohjelma pitäisi rakentaa.

Haaviston mukaan Sipilän rakentama strateginen hallitusohjelma käsittelee uudistuksia lähinnä otsikkotasolla, mutta siinä ei mennä yksityiskohtiin.

– Meillä on monen puolueen hallituksia. On ihan selvää, että yksityiskohdista pitää myös sopia hallitusneuvotteluissa. Muistan jo Lipposen ensimmäisen hallituksen ajalta, että siellä istuttiin yötä myöden, tuli pöytäkirjaa ja lisäpöytäkirjaa, jossa tehtiin kirjauksia kaikkia mahdollisia tilanteita varten, Haavisto sanoo.

Hän jatkaa, että tulevaisuus ei välttämättä aina mene niin kuin on suunniteltu, mutta useimmiten kirjaukset ovat toimivia.

– Kun ajattelee niitä vaikeuksia, mitä esimerkiksi soteuudistuksessa on ollut, niin olisin toivonut, että hallitus olisi viettänyt pari yötä lisää ja kirjannut omat ajatuksensa. Sitten olisi lähdetty menemään johonkin suuntaan. Nyt paketti on ollut monella tavalla levällään.

Sosiaaliturvauudistus on Haaviston mukaan seuraavalle hallitukselle iso uudistus.

– Kyllä kannattaa viettää vähän enemmän aikaa Säätytalolla tai Smolnassa ja kirjata kunnolla nämä tavoitteet.

Pekka Haavisto johtaa vihreitä kesän puoluekokoukseen asti.

Hallitusneuvottelijasta ei epäselvyyttä

Puheenjohtaja Haaviston mukaan on selvää, että hän toimii puolueensa hallitusneuvottelijana, jos vaalitulos suo siihen mahdollisuuden.

– On oltava realisti, että nykyisten mielipidemittausten tarjoamalla 12 prosentin kannatuksella ei pääministerin paikkaa tavoitella.

Omia ministerihaaveitaan Haavisto ei valota. Vihreille tarjotaan puheissa helposti ympäristöministerin tehtävää.

– Kannattaa muistaa, että ympäristön kannalta tänä päivänä hyvin olennaisia ovat myös elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö

Lue myös:

Haavisto usutti vihreitä koulutusvaaleihin sekä kuittasi syntyvyystilastoista SDP:lle: "En ehdota Tinder-talkoita"