Sipilä puoluevaltuustolle: "Omaa tunnelmaani kuvaa parhaiten valtava riittämättömyyden tunne"

Keskusta aloitti vaalikampanjansa kevään eduskuntavaaleihin Turussa puoluevaltuuston kokouksessa.

politiikka
Puheenjohtaja Juha Sipilä piti linjapuheen keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Turussa 24. marraskuuta 2018.
Puheenjohtaja Juha Sipilä pitämässä linjapuhettaan keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Turussa 24. marraskuuta.Roni Lehti / Lehtikuva

Pääministerin ja puoluejohtajan töiden yhdistämistä kuvaa riittämättömyyden tunne, keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sanoi puheessaan keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Turussa.

Hän sanoi ymmärtävänsä keskustan kentällä vallitsevan huolen siitä, että hän on liiaksi pääministeri ja liian vähän keskustan puheenjohtaja.

– Omaa tunnelmaani kuvaa parhaiten valtava riittämättömyyden tunne. Miten ihmeessä ehtisin tavata enemmän ihmisiä, kuunnella ja keskustella, ottaa vastaan vinkkejä ja kritiikkiä Sipilä sanoi.

Sipilä huomautti joutuvansa lähtemään myös puoluevaltuuston kokouksesta kesken pois Brysselissä pidettävän Brexit-kokouksen takia.

– Pilke silmäkulmassa voisi sanoa, että välillä olo on kuin Edvin Laineen elokuvan Sven Tuuvalla. Ei oikeaan, ei vasempaan, päin mäntyy aina vaan, Sipilä sanoi.

Kannatusmittausten mukaan keskusta on matkalla kohti tuntuvaa tappiota kevään eduskuntavaaleissa. Tilannetta pahentaa monen kokeneen ääniharavan jättäytyminen vaaleista.

Puheessaan Sipilä pyrki luomaan taisteluhenkeä keskustaan. Hänen mukaansa jäljellä olevat viisi kuukautta ennen eduskuntavaaleja riittävät tilanteen kääntämiseen. Vertailukohtaa Sipilä haki 90-luvulta.

– Lähdemme takamatkalta, mutta on sitä noustu hullummistakin asetelmista. Joulukuussa 1994 keskustan kannatus oli 14,6 prosenttia. Vaikean laman ja repivän EU-taiston jälkeen keskusta nosti puheenjohtaja, pääministeri Esko Ahon johdolla kannatuksen kolmessa kuukaudessa 19,8 prosenttiin.

Keskustalaiset kyllästyneet hallituskumppani kokoomukseen

Ylen eilen perjantaina julkaiseman kyselyn mukaan keskustan kansanedustajat ja puoluevaltuuston jäsenet pitävät kannatuskadon syynä epäonnistunutta viestintää. Monen mielestä syytä löytyy myös hallituskumppani kokoomuksesta, joka keskustalaisten mielestä kerää pisteet hyvistä päätöksistä, ja ikävät päätökset vieritetään keskustan syyksi.

Keskustalaisten mielestä SDP olisikin tällä hetkellä huomattavasti suositumpi puolue hallituskumppaniksi kuin kokoomus.

Kyselyyn vastanneista yli puolet valitsisi seuraavalla vaalikaudella kumppaniksi SDP:n, kun taas nykyiset hallituspuolueet, kokoomus ja sininen tulevaisuus kelpaisivat vain noin neljännekselle vastaajista.

Puheessaan puoluevaltuustolle Sipilä kuitenkin antoi tunnustusta myös hallituskumppaneille.

– Suomen käänne ei olisi ollut mahdollista ilman hallituskumppaneiden tukea. Heidän panoksensa on ollut tärkeä hallituksen yhteisen politiikan eteenpäin viemisessä – kaikki hallituspuolueet ovat halunneet ratkaisuja edellisen hallituksen mahalaskun ja päättämättömyyden vuoksi.

Sipilä myös maalaili uhkakuvia sinipunahallituksesta, joka on todennäköisin vaihtoehto hallituspohjaksi, mikäli keskusta kärsii vaalitappion.

– Huhut kertovat, että Helsingin kabineteissa rakennetaan sinipunaa jo toden teolla, niin sanottua uutta kasvun hallitusta. Viime kaudella 2011-2015 sinipunan johdolla kasvoivat kolme asiaa: velka, verot ja työttömyys.