1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Pariisissa rajuja mielenosoituksia – protestoijat vastustivat polttoaineiden hinnan nousua

Poliisi on ampunut kyynelkaasua ja käyttänyt vesitykkejä mielenosoittajiin.

Mielenosoittajat ovat vastustaneet polttoaineiden hinnan nousua Pariisin keskustassa. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA-EFE

Pariisin keskustassa Champs-Elysées-bulevardilla mielenosoitukset muuttuivat mellakoinniksi lauantaina. Arviolta 5 000 ihmistä osoitti mieltään kadulla.

Niin kutsuttu keltaliiviliike protestoi jo toista viikonloppua peräkkäin polttoaineiden hinnan nousua ja presidentti Emmanuel Macronin talouspolitiikkaa vastaan.

Mielenosoittajat pyrkivät poliisin saartoketjun läpi. Paikalle on saapunut noin 3 000 poliisia, ja poliisi oli eristänyt merkittäviä hallinnollisia rakennuksia, kuten pääministerin asunnon.

Ainakin 18 ihmistä on pidätetty kahinoinnista poliisin kanssa. Poliisi myös ampui kyynelkaasua ja käytti vesitykkejä mielenosoittajiin. Kahdeksan ihmistä on loukkaantunut.

Kadulla on myös poltettu esimerkiksi roskapönttöjä. BBC kertoo, (siirryt toiseen palveluun) mielenosoittajien heittäneen ilotulitteita poliisia kohti sekä vaatineen presidentti Emmanuel Macronin eroa.

"En muista nähneeni Champs-Elysées’tä tällaisena"

Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä kuvailee tilanteen olevan vielä sekava. Paikalla Champs-Elysées'llä on vielä jonkin verran mellakoitsijoita, jotka ovat sytyttäneet tulipaloja ja hajottaneet paikkoja.

– Tämän kaltainen hämminki aivan Pariisin keskustassa on poikkeuksellista. En muista nähneeni Champs-Elysées’tä tällaisena savuavana sotatantereena, jota se on tänään muistuttanut, kuvailee Annastiina Heikkilä.

Mielenosoittajat vaativat edelleen dieselveron korottamisen perumista sekä keskiluokan ostovoiman parantamista. Protestoijat syyttävät Macronia rikkaiden verojen alentamisesta ja köyhien maakuntien ihmisten unohtamisesta. Keltaliiviliike sai alkunsa sosiaalisessa mediassa.

– Mielenosoittajien kanssa neuvottelemista vaikeuttaa se, sillä ei ole johtajaa tai organisaatiota, eikä siis myöskään yhtä vaatimuslistaa joka lopettaisi mielenosoitukset, toteaa Annastiina Heikkilä.

Ranskan sisäministerin Christphe Castanerin mukaan liikkeellä oli äärioikeistohuligaaneja. Sisäministeri syytti myös äärioikeistolaisen Kansallisen liittouman johtaja Marine Le Peniä mellakoiden lietsomisesta, sillä Le Pen oli kehottanut mielenosoittajia menemään juuri Champs-Elysées'llä eikä virallisille poliisin ohjeistamille mielenosoituspaikoille.

Suurin osa mielenosoituksista sujui rauhallisesti. Ympäri Ranskaa jopa 81 000 keltaliiviä osoitti mieltään lauantaina.

Lue lisää:

Analyysi: Ranskan verokapinaliike haluaa vallata Pariisin kadut ja herättää "rikkaiden presidentin"