Sarvilla vai ilman? Sveitsissä äänestettiin lehmistä - ei lisärahaa sarvellisille

Sarvellinen lehmä tarvitsee enemmän tilaa kuin sarveton, siksi lehmien sarvet säästävälle maanviljelijälle halutaan lisärahoitusta.

lehmät
Sveitsissä äänestetään lehmien sarvista
Sveitsissä äänestetään lehmien sarvista

Sveitsiläiset ovat äänestäneet sunnuntaina lehmien sarviin liittyvästä kysymyksestä. Pitäisikö erityistä valtiontukea maksaa viljelijöille, jotka antava lehmien ja vuohien sarvien kasvaa luonnollisesti, kysytään kansalaisilta.

Alustavien tulosten mukaan sveitsiläiset ovat äänestäneet sarvettomien lehmien puolesta. Sveitsin yleisradioyhtiön SRF:n mukaan jopa 57 prosenttia olisi vastustanut esitystä, jossa vaadittiin lisärahoitusta maanviljelijöille.

Itsekunnioitusta kansalliselle symbolille

"Karjan itsekunnioitusta" koskevan kansanäänestyksen pani aluelle maanviljelijä Armin Capaul. Mediailmiöksi noussut 67-vuotias Capaul vaatii kampanjassaan rahoitusta lisälaidunten hankintaan, sillä sarvellinen eläin tarvitsee enemmän liikkumatilaa kuin sarveton.

Rahoituksen parantuessa myös sarvien leikkaaminen vähentyisi, uskoo Capaul.

– Meidän tulee kunnioittaa lehmiä sellaisina kuin ne ovat, ja antaa niiden sarvien kasvaa. Kun katsot lehmää, se pitää päänsä ylpeänä pystyssä. Ilman sarvia, ne ovat surullisia, kuvailee Armin Capaul.

Sveitsiläislehmistä 75% nupoutetaan tai ne ovat geneettisesti nupoja eli sarvettomia.

Alppirinteillä laiduntavat lehmät ovat sveitsiläisille kansallinen symboli kuin myös turisteille nähtävyys.

Capaul puhuu myös geneettisen monimuotoisuuden puolesta.

– Pitää varmistaa, ettei sarvelliset lehmät katoa kokonaan, toteaa Capaul. Capaulin mukaan lehmät myös kommunikoivat sarvien avulla.

Kampanjan vaatimuksena on 190 Sveitsin frangin, eli vajaan 170 euron, vuosittainen tuki kustakin sarvellisesta eläimestä. Capaul yritti aluksi lobata poliitikkoja kannattamaan hanketta, se ei kuitenkaan tuottanut tulosta. Niinpä hän keräsi kansanäänestykseen tarvittavat 100 000 nimeä.

Sunnuntaisen äänestyksen ennusteet ovat hyvin tasapäisiä. Joskin Capaul itse odottelee menestystä.

– Luulen, että kyllä-äänet voittavat 80 prosentilla, mutta taidan olla hieman eri planeetalta, naurahtaa Capaul.

Lehmä on noussut rinteelle tienvarteen, sen päässä on kukkia ja kaulassa suuri kello. Muita lehmiä kävelee tiellä.
Kukkasin koristellut lehmät vaeltavat vuorilta laaksoihin talven lähestyessä.Valentin Flauraud / EPA

Turvallisuutta vai kidutusta?

Capulin kampanja saanee tukea nupoutuksen vastustajilta. Sarvien kasvaminen estetään tuhoamalla vasikoiden sarviaiheiden kudos. Polttamalla tehtävää toimenpidettä varten vasikoille annetaan puudutus sekä kipulääkettä. Useiden mielestä toimenpide on kuitenkin vasikoille liian kivualias.

Sarvettomuuden kannattajat puolestaan vertaavat toimenpidettä kissojen ja koirien kastrointiin – ainoa ero on, että jälkimmäisissä käytetään pientä veistä. Eläinlääkäri Jean-Marie Surerin mukaan seitsemän sekuntia kestävä sarven polttaminen on harmiton, vaikka eläin voikin kokea kipua puudutuksen vaikutuksen lieventyessä.

Sveitsin hallitus vastustaa aloitetta, sillä siitä voisi koitua kustannuksia valtiolle vuodessa jopa 30 miljoonaan frangia eli yli 26 miljoonaa euroa.

Sarvettomuutta puoltaa myös turvallisuus niin kanssaeläimille kuin ihmisillekin.

– Nykyiset tilanne on hyvä, navetoissa eläimet tulevat toimeen toistensa kanssa. Jos niillä olisi sarvet, niistä olisi vaaraa toisilleen sekä ihmisille, pohtii Stefan Gilgen, jolla on 48 lypsylehmää.

– On naurettavaa äänestää tällaisesta. Meillä on maataloudessa muitakin ongelmia, tämä asettaa vain viljelijät toisiaan vastaan, toteaa Gilgen.

Lehmä jonka taustalla on vuoristoja ja sinistä taivasta
Sarvipäinen lehmä nautiskelee auringosta etelä-Saksassa.Daniel Kopatsch / EPA

Päivitetty 25.11. klo 14.43. alustavat äänestystulokset.

Lue lisää:

Lehmien metaaniröyhtäisyjä vastaan etsitään keinoja ympäri maailmaa – Valio mukaan kokeilemaan lupaavaa rehunlisää

Eläkkeelle siirtyvä Uganda-lehmä on poikkeus navetassa – lehmien eläkehakemuksia käsitellään Suomessa vain parikymmentä vuodessa

Kohti vuoristoniittyjä! Lehmien vaellus kuuluu kevään kohokohtiin Etelä-Ranskassa – Katso video

Ammuu! Citylehmät loikkivat laitumelle Helsingin Viikissä ja ilo oli silminnähtävää – video

Luolamaalausten supernaudat palailevat Euroopan laitumille

Lähteet: Reuters, AP