Zimbabwen lentoturmassa kuoli Lassila & Tikanojan ja UPM:n johtajia

Pörssiyhtiöt kertoivat illalla, että Pekka Ojanpää ja Heikki Vappula saivat surmansa perjantaisessa onnettomuudessa.

Zimbabwe
Turmakone
Zimbabwessa sattuneen lentoturman neljä matkustajaa olivat suomalaisia, vahvistaa ulkoministeriö.Zinyange Auntony / Lehtikuva

Suomen ulkoministeriö vahvisti lauantaina, että perjantaiaamuna Zimbabwessa sattuneessa lentoturmassa kuolleet neljä matkustajaa olivat suomalaisia.

Yksi surmansa saaneista on Lassila & Tikanoja Oyj:n toimitusjohtaja Pekka Ojanpää, 52. Ojanpään oli tarkoitus lopettaa yhtiössä kuun lopussa siirtyäkseen Suomisen toimitusjohtajaksi. Toinen surmansa saaneista on metsäyhtiö UPM:n Biorefining-liiketoiminnan johtaja Heikki Vappula, 51.

Heikki Vappula
Heikki VappulaTrond H. Trosdahl / Lehtikuva

STT:n mukaan ainakin Ojanpää oli Zimbabwessa lomailemassa metsästysmatkalla.

Pekka Ojanpää
Pekka OjanpääEmmi Korhonen / Lehtikuva

Kaikki koneessa olleet suomalaismiehet olivat viisissäkymmenissä ja Cessna S206 -koneessa oli suomalaisnelikon lisäksi lentäjä. Kaikki koneessa olleet saivat surmansa.

Kone oli noussut Chiredzin lähellä sijaitsevalta kentältä vuoristoisella seudulla Masvingon maakunnassa ja ollut matkalla Victorian putouksille. Sää oli ollut pilvinen.

Zimbabwen yleisradioyhtiön mukaan onnettomuudessa kuolleiden ruumiit on kuljetettu Masvingon kaupungin sairaalaan ruumiinavausta varten.

Otkes ei ole saanut tutkintatietoa onnettomuudesta

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) ei ole saanut tutkintatietoa Zimbabwen viranomaisilta pienkoneturmasta, kertoi Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi STT:lle lauantaina.

– Vaikuttaa siltä, ettei ainakaan tänä viikonloppuna sitä saadakaan, hän lisäsi.

Nurmen mukaan nyt näyttää siltä, että turman tutkinnan takia Otkesista tuskin lähtee väkeä paikan päälle Zimbabween. Sen sijaan jos kone on valmistettu esimerkiksi Yhdysvalloissa, tietoja Suomeen saadaan ainakin sitä kautta.

Nurmi kertoo olevan hyvin tavanomaista, että eri maiden viranomaiset auttavat toisiaan lentoturmien tutkinnassa. Hänen mukaansa rekisteri- ja operaattorivaltiolla sekä lentokoneen suunnitteluvaltiolla ja valmistusvaltiolla on oikeus nimetä edustaja tutkintaan.

– Sitten on vielä osallisvaltio, mikä tulee siitä, jos on maan kansalaisia uhreina. Tällä vaihtoehdolla on vähän rajoitetummat oikeudet päästä tietoihin. Se (oikeus) koskee erityisesti uhreihin liittyviä tietoja.

"Tyypillistä jälkeä, kun pienkone on pudonnut"

Nurmi kertoo katsoneensa turmapaikkakuvia, joita mediassa on ollut esillä. Hänen mukaansa kuvissa ei ole mitään erikoista.

– Aika tyypillistä jälkeä, kun pienlentokone on pudonnut. Tuolta se näyttää. Nurmen mukaan Cessna-koneet ovat yleisiä ja luotettavia koneita. Ratkaisevaa ilmailussa on hänen mukaansa se, miten koneita ylläpidetään ja huolletaan.

– Hyvistäkin koneista saa huonoja laiminlyömällä huollon ja toisinpäin, Nurmi sanoo.

Lassila & Tikanojan ja UPM:n johtajien kuolemasta uutisoi ensin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Aiheesta aiemmin: UM vahvistaa Zimbabwen lentoturman uhrien olleen suomalaisia