Herätys: Ukrainan ja Venäjän välit kiristyneet, käteisen alamäki jatkuu, viikko alkaa pakkassäässä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Ihmiset osoittivat mieltään Venäjän suurlähetystön edustalla Kiovassa sunnuntaina.
Ihmiset osoittivat mieltään Venäjän suurlähetystön edustalla Kiovassa sunnuntaina.Stepan Franko / EPA

Ukrainan ja Venäjän välit kriisissä– YK:n turvallisuusneuvosto kutsuttu hätäistuntoon

Ukrainan ja Venäjän välit ovat kiristyneet Mustallamerellä syntyneen kiistan takia. Sen seurauksena Venäjä on estänyt pääsyn Mustaltamereltä Asovanmerelle sijoittamalla tankkerin Kertshinsalmen ylittävän sillan alle. Ukraina syyttää Venäjää kahden tykkiveneen sekä hinaajan valtaamisesta. Ukrainan mukaan venäläiset olisivat ampuneet Ukrainan armeijan aluksia kohti. YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokous on kutsuttu koolle kriisin vuoksi. Ukrainan presidentti Petro Porosenko ehdottaa maahan poikkeustilaa. Maan parlamentti käsittelee asiaa tänään.

Käteisen käyttö hiipuu tasaisesti

Kahdenkymmenen euron seteleitä.
Henrietta Hassinen / Yle

Kolikot ja setelit ovat yhä harvemman pääasiallinen maksuväline. Käteisen käytön väheneminen on edennyt Suomessa tasaista vauhtia. Jossain kuitenkin menee raja: kun kahvilaketju Espresso House kokeili Helsingissä luopua käteisestä yhdessä kahvilassaan, muuttui päätös nopeasti asiakaspalautteen vuoksi.

Katso, miten metromatkustajien määrä elää päivän aikana

Metroasema Matinkylässä
Henrietta Hassinen / Yle

Milloin ja missä metrolla ei kannata matkustaa, jos haluaa välttää ruuhkat? Selvitimme, milloin lähiasemasi on ruuhkaisin. Länsimetron täydet vaunut ovat olleet paljon esillä, mutta idässä metron vanhalla osuudella matkustetaan kylki kyljessä useammin.

Viikko alkaa pakkassäässä

Viikko alkaa pilvisessä pakkassäässä. Pohjoisessa saadaan lumikuuroja ja lunta sataa paikoitellen myös etelää myöten. Pakkasta on lähes koko maassa. Maan lounaisosissa lämpötila on nollassa tai vähän sen yläpuolella. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

maanantain sääkartta
Yle