1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Kodin sähkölaitepaloista yli puolet aiheuttaa liesi – joulukuu tuo piikin rakennuspaloihin, syynä joulutunnelman luojat

Rakennuspaloja sattuu jouluna ja vuoden vaihteessa enemmän kuin muuten talvella. Asiantuntijan mukaan syynä ovat joulukynttilät ja uuden vuoden raketit.

tulipalot
Palomies sammuttaa tulipaloa.
AOP

Sähkölaitteiden aiheuttamista asuntopaloista yli puolen syynä on liesi, Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK kertoo.

Sähkölaitteiden aiheuttamia tulipaloja sattuu suomalaiskodeissa noin 1 350 vuosittain, eli noin neljä joka päivä. Liesi aiheuttaa näistä tulipaloista jopa 700.

Useimmiten palo syttyy sen vuoksi, että liesi on jätetty valvomatta päälle ja lähdetty itse esimerkiksi kauppaan tai lenkille, asiantuntija Juha Hassila Suomen Pelastusalan keskusjärjestöstä kertoo.

– Tai sitten nukahdetaan, ja ruoka jää liedelle käryämään, hän jatkaa.

Hassila painottaa, että lieden päällä ei kannata säilyttää mitään. Hänen mukaansa valitettavan yleistä on, että liedelle hiipii patalappu tai muu esine, joka sitten ottaa tulta alleen.

Liesi aiheuttaa suurimman osan kodin sähkölaitepaloista

Pelastusopiston tilastot vuosilta 2013–2017 kertovat, että kodin sähkölaitepalojen suhteen tilanne on säilynyt samana viime vuodet: liesi on ylivoimainen ykkönen ja muut laitteet tulevat kaukana.

Lieden jälkeen seuraavaksi eniten sähkölaitepaloja aiheuttavat kiuas, pyykkikone, valaisimet ja mikroaaltouuni, mutta niiden aiheuttavia paloja syttyy verraten harvoin.

Kiuas- ja pyykinpesukonepaloja sattuu vuosittain vain noin 70, valaisinpaloja 60 ja mikroaaltouunipaloja 45. Televisiopaloja sattuu vain 9 vuodessa, ja sen selittää tv-tekniikan kehitys.

– Ennen kuvaputkitelevisiot syttyivät helposti tuleen, nykyiset taulutelevisiot ovat paloturvallisia, Hassila tiivistää.

Nykyisin saunan kiukaita on mahdollista ohjata etänä. Hassilan mukaan kannattaa harkita tarkkaan, laittaako kiuasta päälle, jos ei ole itse kotona, näkemässä kiuasta.

Kiukaan kytkeminen ilman näköyhteyttä on riski, sillä silloin ei voida varmistua, että kiukaan päällä tai lähellä ei ole mitään palavaa, kuten vaatteita.

Joulukynttilät aiheuttavat paljon rakennuspaloja

Pelastusopiston tilastojen mukaan joulu- ja tammikuussa sattuu enemmän rakennuspaloja kuin muina talvikuukausina.

Asiantuntija Juha Hassilan mukaan vuoden vaihteen tulipalopiikkiä selittää se, että silloin poltetaan paljon kynttilöitä, pidetään takassa tulta ja ammutaan ilotulitteita.

Erityisesti kynttilän sytyttämiä paloja syttyy joulukuussa enemmän kuin muina kuukausina. Toisaalta ilotulitteiden varomaton käyttö aiheuttaa joka vuodenvaihde useita rakennuspaloja.

Hassila kertoo, että tärkein kynttilöitä koskeva turvaohje on, että palavaa kynttilää ei saa jättää hetkeksikään yksin ilman valvontaa.

Kynttiläpalot saavat alkunsa joko itse kynttilän kaatumisesta, liian lähellä kynttilää olevista verhoista, vieri viereen asetelluista tuikuista, liian umpinaisesta kynttilälyhdystä tai kynttilän sijoittamisesta muovisen parvekekalusteen päälle.

Tämän vuoksi kynttilä kannattaakin sijoittaa mahdollisimman avonaiseen paikkaan, jossa ei ole mitään syttyvää lähellä.

Hassila neuvoo, että kynttilänjaloista puiset ovat huonoja, koska ne syttyvät kynttilän palettua loppuun saakka. Puisia kynttilänjalkoja turvallisempia ovatkin vaikeammin syttyvästä materiaalista valmistetut kynttilänjalat, kuten lasiset, posliiniset ja kiviset jalat.

Lue seuraavaksi