Virtuaalilasit tuovat kuntoutusta kodin ulottuville – Lappiassa ideoidaan teknologiaa vanhusten kotona asumisen tueksi

Yritysesimerkkien toivotaan innoittavan opiskelijoita ideoimaan moniammatillisesti.

Kemi
Ajankohtainen kakkonen, virtuaalilasit
Yle

Teknologiasta voi olla merkittävä apu hoitopalvelujen saatavuuden parantamisessa esimerkiksi haja-asutusalueilla. Muun muassa oululainen Peili Vision on kehittänyt virtuaalitekniikkaan perustuvaa tuotetta, jossa aivoverenvuodon jälkeistä kuntoutusta voitaisiin tarjota paikkariippumattomasti.

– Jos miettii kuntoutusta, niin kuntoutushan on harjoittelua. Ja harjoittelu harvoin onnistuu niin, että se tapahtuu tunti viikossa tai tunti kuukaudessa jopa. Jos se tapahtuu kotona pienissä pätkissä, niin siitä on iso apu, arvioi Peili Visionin toimitusjohtaja Jussi Auvinen.

Auvisen yritys on yksi kolmesta, jotka esittelevät hoitopalveluja tukevia teknisiä sovelluksia Lappian opiskelijoille maanantaina järjestettävässä työpajassa.

Tarkoituksena on saada hoitoalan ja vanhustyön opiskelijat sekä insinööriopiskelijat ideoimaan ratkaisuja, jotka tukevat esimerkiksi vanhusten kotona asumista.

Auvinen on kehittänyt virtuaalilasien ympärille rakentuvaa kuntoutustuotetta kolme vuotta. Idean taustalla oli keskustelu puheterapeuttivaimon kanssa ja tuotteen kehittämisessä on tehty yhteistyötä muun muassa Oulun yliopiston kanssa.