Postiin voi tippua tieto pitkästä ajokiellosta – myös poliisissa epäillään miten selvitään ajokieltojen aiheuttamista valituksista

Poliisi määrää jatkossa myös ankarat tieliikenteen ajokiellot, kun käräoikeuksien työtaakkaa halutaan keventää

ajokielto
poliisi puhalluttaa
Kesästä lähtien rikoksesta epäillyn kanssa aloitetaan tarkemmat keskustelut jo tien päällä.Jussi Nukari / Lehtikuva

Poliisilla on ensi kesästä lähtien mahdollisuus laittaa kuljettajan kortti hyllylle jopa vuosikausiksi.

Hallitus on halunnut helpottaa käräjäoikeuksien työtaakkaa. Tielläliikkuja voi tuntea muutoksen nahoissaan poliisin postiin lähettämällä pitkällä ajokiellolla. Ensi kesäkuusta alkaen ajokieltoja ei ratkota enää käräjillä, vaan poliisi päättää ne kaikki.

Poliisista vakuutetaan, että uudistus hoidetaan, vaikka samaan ääneen ihmetellään uutta tehtävää väen vähyydessä. Sekä poliisit että juristit uskovat, että niin sanottu huono päivä ja mieliala eivät vaikuta poliisin ajokieltoharkintaan.

– Ei voi eikä saa vaikuttaa. Myös poliiseilla on kokemusta siitä, että paineen alla pitää tehdä ammattimaisesti töitä, arvioi hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkölä Lakimiesliitosta.

Kesästä lähtien rikoksesta epäillyn kanssa aloitetaan tarkemmat keskustelut jo tien päällä.

Poliista ei epäillä, että muutos kaatuu tapahtumapaikalla tehtävään työhön. Ajokielto napsahtaa usein rattijuoppoudesta ja ylinopeudesta, joiden kitkemisessä poliisilla on pitkä kokemus.

Poliisin työt tuplaantuvat

Sen sijaan poliisia epäilyttää, miten he selviävät muun muassa mahdollisista oikaisuvaatimuksista, joiden arvellaan (siirryt toiseen palveluun) lisääntyvän muutoksen myötä. Poliisin pitää pystyä perustelemaan päätöksensä.

– Aika näyttää miten kohtuullisessa ajassa ratkaisut toteutuu. Oikaisuvaatimuksen käsittely kiirellisenä aiheuttaa omat paineet ja lisävastuut, arvioi ylikomisario Jussi Päivänsalo Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta Ylen aamu-tv:n keskustelussa.

Asiat saattavat ruuhkautua ja päätökset viivästyä

Antero Rytkölä

Arvioiden mukaan poliisin ajokieltoihin liittyvät työt lähes kaksinkertaistuvat muutoksen myötä.

Osa lakimiehistä epäilee, että muutos saattaa hidastaa nykyisestään ajokieltopäätösten saantia. Nykytilanteessa ongelmana on osittain ollut se, että tiellä hurjastelijalle paikan päällä annettu väliaikainen ajokielto on ollut voimassa pidempään kuin varsinainen oikeuden päätös.

– Asiat saattavat ruuhkautua ja päätökset viivästyä. Se on tavallisen ihmisen kannalta kova ja vaikea tilanne, jos ajokiellon pituudesta ei saada selvää päätöstä, Rytkölä kummeksuu uudistusta.

Oikeuden päätökset olleet paljon ankarampia

Poliisi päättää vielä ensi kesän alkuun asti lyhyistä enintään puolen vuoden ajokielloista. Sakkolain uudistuksen yhteydessä tehdyn muutoksen jälkeen poliisi päättää myös enintään viiden vuoden ajokielloista. Esimerkiksi autoa työkseen käyttävät ovat pitäneet ajokieltoa pahempana rangaistuksena kuin sakkorangaistuksia.

Poliisi (siirryt toiseen palveluun) on tilastojen mukaan langettanut tähän mennessä esimerkiksi rattijuopumuksista tai toistuvista ylinopeuksista yleensä alle kolmen kuukauden kieltoja. Käräjillä kiellot ovat keskimäärin olleet lähemmäksi vuoden mittaisia.

Ajokieltoja määrätään vuosittain yhteensä noin 40 000.

Ajokieltoihin on voinut hakea muutosta. Oikaisuvaatimus hallinto-oikeuteen on jatkossa nykyistä helpompi.