1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bernardo Bertolucci

Ohjaaja Bernardo Bertolucci on kuollut

Italian merkittävimpiin ohjaajiin kuuluva Bernardo Bertolucci kuoli 77-vuotiaana Roomassa.

Bernardo Bertolucci
Bernardo Bertolucci
Bernardo Bertolucci kuvattuna vuonna 2012.AOP

Taiteilijaperheeseen Italian Parmassa vuonna 1941 syntynyt Bernardo Bertolucci loi aluksi kirjailijanuraa, mutta siirtyi sittemmin elokuvan pariin. 1960-luvulla hän työskenteli Pier Paolo Pasolinin apulaisohjaajana, mutta ryhtyi niittämään mainetta omilla elokuvillaan 1970-luvulla.

Politiikkaa ja seksuaalisuutta käsitelleet Fasisti (1970) ja Marlon Brandon tähdittämä Viimeinen tango Pariisissa (1972) nostivat Bertoluccin maailmanmaineeseen.

Viimeinen tango Pariisissa kohahdutti avoimella seksuaalisuudellaan ja etenkin sen kuuluisaa raiskauskohtausta on puitu (siirryt toiseen palveluun) mediassa vielä viime vuosinakin. Naispääosan esittäjä Maria Schneider on muun muassa kertonut, että kohtaus tuli hänelle yllätyksenä ja että elokuva pilasi hänen elämänsä ja toi hänelle traumoja.

Vuonna 1976 valmistunut, Italian historiasta kertova 1900-elokuva taas tunnetaan yhtenä pisimpänä kaupalliseen levitykseen päässeenä elokuvana. Sen alkuperäinen kesto on 317 minuuttia.

Marlon Brando ja Maria Schneider Bernardo Bertoluccin elokuvassa Viimeinen tango Pariisissa .
Marlon Brando ja Maria Schneider Bernardo Bertoluccin elokuvassa Viimeinen tango Pariisissa.AOP

Viimeinen keisari kahmi palkintoja

Bertoluccin uran huipentuma on visuaalisesti komea, vuonna 1987 valmistunut Viimeinen keisari -elokuva, joka kertoo Kiinan viimeisen keisarillisen hallitsijan Pu Yin tarinan. Elokuva voitti yhdeksän Oscaria ja se palkittiin kaikissa kategorioissa, joissa se oli ehdolla. Lisäksi se sai BAFTA - ja Golden Globe -palkintoja.

Viimeisen keisarin mittasuhteista kertoo se, että sitä oli tekemässä lähes 20 000 avustajaa. Viimeinen keisari oli myös ensimmäinen länsimainen elokuva, jota päästiin kuvaamaan Pekingin Kielletyssä kaupungissa. Lisäksi Kiinan viranomaiset antoivat Bertoluccille vapaat kädet toimia historiallisesti merkittävällä alueella.

Sekä Euroopassa että Hollywoodissa työskennellyt Bertolucci ohjasi 2000-luvulla harvakseltaan. Hänen viimeiseksi elokuvakseen jäi vuonna 2012 valmistunut draama Io e te.

Bernardo Bertoluccin tiedottajan mukaan ohjaaja menehtyi syöpään.