Yle seurasi: Ukrainan parlamentti hyväksyi poikkeustilalain, Naton pääsihteeri tuomitsi Venäjän toimet– katso Ylen erikoislähetys tästä

Ukrainan parlamentti hyväksyi illalla poikkeustilalain, joka on voimassa 30 päivää. Sekä YK:n turvallisuusneuvosto että Naton jäsenmaat ovat käsitelleet Ukrainan ja Venäjän välejä kiristänyttä tilannetta.

Ukraina
Yle Uutisten erikoislähetys Ukrainan tilanteesta
Yle Uutisten erikoislähetys Ukrainan tilanteesta

Ukrainan parlamentti on hyväksynyt poikkeustilalain Kertšinsalmen selkkauksen vuoksi.

Poikkeustilalaki on voimassa 30 päivää.

Aiemmin päivällä Ukrainan presidentti Petro Porošenko korosti, että poikkeustila ei merkitse sodanjulistusta, vaan kyse on ainoastaan Ukrainan puolustamisesta.

  • Venäjän erikoisjoukot valtasivat sunnuntaina kolme Ukrainan laivaston alusta kiistellyn Krimin niemimaan edustalla Mustallamerellä. Alukset olivat pyrkineet Kertšinsalmelle ja sitä kautta Asovanmerelle, joka rajoittuu Ukrainaan, Venäjään ja Venäjän valtaamaan Krimin niemimaahan.
  • Venäjä syyttää Ukrainan alusten tunkeutuneen Venäjälle kuuluville aluevesille. Ukraina kiistää, että sen alukset olisivat tehneet mitään luvatonta.
  • Ukrainan parlamentti hyväksyi poikkeustilalain.

Nato-jäsenmaiden hätäkokouksessa puhunut sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg puolestaan vaatii Venäjää vapauttamaan välittömästi pidättämänsä ukrainalaiset merimiehet sekä palauttamaan ukrainalaisalukset.

Stoltenberg ilmoitti, että kaikki Nato-liittolaiset ovat ilmaisseet täyden tukensa Ukrainan alueelliselle koskemattomuudelle ja itsemääräämisoikeudelle.

– Venäjän on ymmärrettävä, että sen toimilla on seurauksia, Stoltenberg sanoi.

Niin ikään Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley tuomitsi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa jyrkin sanoin Venäjän toimet Kertšinsalmella.

Hän luonnehti niitä "törkeäksi loukkaukseksi Ukrainan suvereniteettia vastaan."

Haleyn mukaan Venäjä rikkoo ylimielisellä toiminnallaan kansainvälisiä sopimuksia.

Venäjä syyttää Ukrainaa

Venäjän presidentin kanslian tiedotteen mukaan Venäjä on toiminut Kertšinsalmella sekä kansainvälisten lakien että Venäjän lakien mukaan. Kreml syyttää Ukrainaa sen vesialueille tunkeutumisesta.

Yle seuraa kriisin kehittymistä ja lähetti erikoislähetyksen TV 1:ssä, verkkosivuillaan ja Yle Areenassa maanantaina iltapäivällä.

Myös Venäjän ulkoministeriö syyttää Ukrainaa tahallisesta provokaatiosta Kertšinsalmella Krimin niemimaan edustalla.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Ukraina on toiminut "vaarallisesti" ja rikkonut kansainvälisiä sääntöjä Kertšinsalmella. Ukrainan toiminta on saattanut vaaraan alusten normaalin kulun alueella, Lavrov sanoi.

Venäjä ei myöskään pelkää uusia pakotteita, Lavrov sanoi. Hän kehotti Ukrainan länsiliittolaisia rauhoittelemaan "niitä, jotka pyrkivät hankkimaan poliittisia pisteitä sotahysterialla".

Tällä hän ilmeisesti viittasi Ukrainassa ensi vuonna järjestettäviin presidentinvaaleihin. Lavrovin mukaan Ukrainan johto olisi suunnitellut selkkauksen.

EU-maat huolissaan selkkauksesta

Monet EU-maat ovat ilmaisseet huolensa Kertšinsalmen tilanteen kiristymisestä ja vaativat meriliikenteen esteettömyyttä.

Ukrainan mukaan Porosenko on myös keskustellut puhelimessa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.

Britannian pääministerin Theresa Mayn edustaja ilmoitti Britannian tuomitsevan Venäjän aggressiiviset toimet Ukrainaa vastaan.

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt kirjoitti Twitterissä, että selkkaus Kertšinsalmella osoittaa Venäjän jälleen kerran halveksuvan sekä kansainvälisiä sääntöjä että Ukrainan suvereniteettia.

– Venäjän tulee vapauttaa pidätetyt ukrainalaiset merimiehet ja taata vapaa merenkulku Kertšinsalmella, vaati Hunt.

Tukittu väylä taas auki

Venäjä telkesi Kertšinsalmen meriväylän sijoittamalla säiliöaluksen sen tukkeeksi. Liikennöinti salmella keskeytyi useiksi tunneiksi, kunnes väylä jälleen avattiin varhain maanantaiaamuna.

Tykkivene Nikopol ja hinaaja Yany Kapu Kertšin satamassa Ukrainassa.
Tykkivene Nikopol ja hinaaja Yany Kapu Kertšin satamassa Ukrainassa 25. marraskuuta.Sergei Malgavko / Getty Images

Venäjän erikoisjoukot avasivat valtauksessa tulen Ukrainan aluksia vastaan ja nousivat laivoihin.

Yhteenotossa haavoittui Ukrainan mukaan kuusi miehistön jäsentä. Venäjän mukaan haavoittuneita oli kolme, ja he ovat saaneet hoitoa.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kertoi tiedotteessaan, että Ukrainan alukset eivät olleet noudattaneet käskyjä pysähtyä.

Ukrainan mukaan alukset olivat ilmoittaneet etukäteen reitistään Venäjän viranomaisille, kuten niiden sääntöjen mukaan oli tehtävä. Maanantaiaamuna venäläinen uutistoimisto kertoi, että väylä oli jälleen avattu liikenteelle.

Lue myös:

Tilanne jännittynyt Mustallamerellä – Venäjä valtasi Ukrainan laivaston aluksia, Ukraina harkitsee poikkeustilan julistamista

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäistuntoon maanantaina Ukrainan ja Venäjän konfliktin vuoksi

Kiistelty Krimin silta avattiin – Venäjän televisio näytti, kun Putin ajoi sillan yli kuorma-autolla

Lähteet: Reuters, Tass, AFP