Suomen valtiojohto toivoo, etteivät Ukrainan ja Venäjän suhteet kiristy entisestään

Presidentti Niinistön mukaan Venäjän tulee sallia vapaa merenkulku Kertšinsalmessa jännittyneen tilanteen lieventämiseksi. Pääministeri Sipilä toteaa olevan äärimmäisen tärkeää, että Ukrainan suveriniteetti taataan ja Krimin laiton valtaus pysyy mielissä.

Ukraina
Sauli Niinistö
Sauli NiinistöRoni Rekomaa / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo seuraavansa Kertšinsalmen tapahtumia tarkasti ja keskustelleensa tilanteesta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja ulkoministeri Timo Soinin (sin.) kanssa.

Venäjän erikoisjoukot valtasivat sunnuntaina kolme Ukrainan laivaston alusta kiistellyn Krimin niemimaan edustalla Mustallamerellä. Venäjä telkesi Kertšinsalmen meriväylän sijoittamalla säiliöaluksen sen tukkeeksi.

Presidentti Niinistön mukaan Venäjän tulee sitoumustensa mukaisesti sallia vapaa merenkulku Kertšinsalmessa jännitteen lieventämiseksi ja ryhtyä toimiin ukrainalaisalusten sekä niiden miehistön palauttamiseksi.

– Epävakaus alueella on jatkunut pitkään ja eskalaation riski on korkea. Sen takia on ensiarvoisen tärkeää, että kansainvälinen yhteisö reagoi tapahtumiin viipymättä, sanotaan tasavallan presidentin lausunnossa.

Niinistö korostaa, että YK:n turvallisuusneuvoston hätäistunto ja riippumaton kansainvälinen tutkimus tapahtumien kulusta ovat tarpeellisia, jotta tilanne Kertšinsalmessa saadaan pikaisesti vakautettua.

Sipilä: Ukrainan suvereniteetti taataan ja Krimin valtaus ei unohdu

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäkokoukseen New Yorkissa maanantaina alkuillasta Suomen aikaa. Hätäkokousta ovat diplomaattilähteiden mukaan pyytäneet sekä Ukraina että Venäjä.

Washingtonissa vierailulla oleva pääministeri Juha Sipilä piti tilannetta huolestuttavana Ylen haastattelussa.

– Toivomus on, että tilanne ei eskaloidu eteenpäin ja asiaa pystytään käsittelemään rauhassa turvallisuusneuvostossa.

Sipilä totesi Asovanmeren olevan Ukrainalle erittäin tärkeä strateginen alue.

– Näiden tarkastusten kanssa on pitkään ollut ongelmia Ukrainalle. Laivat ovat myöhästyneet jopa viikon Asovanmeren satamiin ja sillä tavalla tämä eskaloitui seuraavaan asteeseen.

Pidättekö Venäjää syyllisenä?

– Venäjä näitä tarkastuksia on viivyttänyt, Sipilä sanoi Ylelle.

Pääministeri korosti, että tilanne on saatava rauhoitettua.

– Meille on äärimmäisen tärkeää, että Ukrainan suveriniteetti taataan ja Krimin laiton valtaus myöskin pysyy mielissämme. Se ei unohdu.

Täydennetty 26.11. klo 18.19: Pääministeri Sipilän kommentit

Lue lisää:

Yle seuraa: Venäjä syyttää Ukrainaa Kertšinsalmen yhteenotoista