Liike Nyt lähtee eduskuntavaalikisaan – Hjallis Harkimo aikoo vetää vaalivankkureita Uudellamaalla

Harkimo kertoi liikkeen tiedotustilaisuudessa, että se tavoittelee valtakunnallisesti noin 150 ehdokasta.

Liike Nyt
Mikael Jungner ja Harry Hjallis Harkimo.
Mikael Jungner ei aio tavoitella eduskuntavaaliehdokkuutta. Hjallis Harkimo sen sijaan tähtää ehdokkaaksi Uudeltamaalta.Jussi Nukari / lehtikuva

Kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo kertoo, että hänen vetämänsä Liike Nyt aikoo lähteä mukaan kevään eduskuntavaaleihin.

– Olemme kiertäneet ympäri Suomea ja selvittäneet, onko meillä kannatusta. Olemme myös tehneet tutkimuksia ja gallupinkin, joka oli yllättävän hyvä, Harkimo avaa päätöksen taustoja.

Hänen mukaansa ne 12 000 ihmistä, jotka ovat nyt rekisteröityneet liikkeen verkkosivuille, haluavat liikkeen mukaan myös vaalikamppailuihin.

Tällä hetkellä ehdokkuudesta on kiinnostunut noin 50 ihmistä.

– Tavoitteenamme on saada yhteensä vähintään 150 ehdokasta.

Yksi ehdokas tarvitsee 100 tukijaa

Koska Liike Nyt ei ole puolue, se ei voi asettaa itse ehdokkaita vaaleihin.

Jokainen ehdokkaaksi mielivä joutuu keräämään 100 nimettyä ja äänioikeutettua kannattajaa taustalleen. Niin hän voi muodostaa valitsijayhdistyksen.

Valitsijayhdistykset voivat muodostaa yhteislistoja, joissa kussakin voi olla enintään 14 ehdokasta tai enintään niin monta ehdokasta kuin vaalipiiristä valitaan edustajia. Harkimon mukaan Uudellamaalla on tavoitteena muodostaa tällainen yhteislista, jotta ehdokkaita olisi helpompi saada läpi.

Harkimo itse lähtee ehdolle juuri Uudeltamaalta. Sieltä ja Helsingistä kiinnostuneita löytyy jo riittävästi, ja liikkeen huomio keskittynee lähikuukausina muihin vaalipiireihin.

– Haastattelemme ehdokkaita parhaillaan, ja joulukuun puolivälissä meidän on tarkoituksena julkaista iso joukko ehdokkaita.

Tiedotustilaisuudessa piipahtanut Mikael Jungner ei aio lähteä ehdolle.

Harkimo kertoo, että hän aikoo ajanpuutteen vuoksi luopua myös liiketoimistaan. Hän lupaa kertoa joulukuun aikana siitä, kuka omistaa jatkossa hänen osuutensa jääkiekkojoukkue Jokereista.

"Emme aio osallistua vaalitentteihin"

Harkimo ja tiedotustilaisuuteen niin ikään osallistunut Jungner totesivat, ettei Liike Nyt aio osallistua television vaalitentteihin, vaikka kutsu tulisikin.

Tämä johtuu heidän mukaansa siitä, että liike toimii erilaisella toimintatavalla, eikä sen ehdokkaat edusta samalla tavalla liikettä kuin esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo edustaisi kokoomuksen linjaa.

Liike aikoo päättää vaaliteemansa (siirryt toiseen palveluun) verkkokeskustelun perusteella. Ensi viikolla liike päättää sote-mallista ja sitä seuraavalla viikolla äänestykseen etenee "Tiekartta", josta löytyy 30 konkreettista vaalitavoitetta.

Verkkokeskusteluissta liikkeen kannattajat ovat nostaneet tärkeimmiksi vaaliteemoiksi Itämeren puhdistamisen, yrittäjien sosiaaliturvan kehittämisen sekä ay-liikkeen veroetujen kaventamisen.

Liikkeen ehdokkaiden on Harkimon mukaan sitouduttava edistämään myös liikkeen yhdessä sopimia tavoitteita, vaikka yksittäiset ehdokkaat voivat nostaa näiden lisäksi esille myös omia vaaliteemojaan.