Vielä voi tilata viinit joulupöytään – Lakiesitys alkoholin etämyynnistä viivästyy, saatetaan myös kuopata

Lakiesitys on törmännyt lakiteknisiin kysymyksiin, hallituspuolueiden poliittisia erimielisyyksiä etämyynnistä ei ole vielä päästy edes käsittelemään.

Alkoholilainsäädäntö
Pakattuja viinipulloja pahvilaatikossa.
Dan Kitwood / Getty Images

Ylen tietojen mukaan kiisteltyä lakiesitystä alkoholin etämyynnistä ei saada eduskuntaan tämän vuoden puolella.

Lakiesitystä viivästyttävät ainakin monimutkaiset juridiset kysymykset. Vasta tämän jälkeen päästään ratkomaan poliittisia näkemyseroja ulkomaan etämyynnistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön pitää sovittaa yhteen eduskunnan alkoholilain hyväksymisen yhteydessä antamalausuma, Korkeimman oikeuden Alkotaxia koskeva päätös, EU-lainsäädäntö ja nykyisen lain tulkinta.

Ylelle kerrotaan, että ensin on ratkaistava, onko etämyynti nykyisen alkoholilain mukaan kiellettyä vai ei. Tähän asti STM on tulkinnut, että alkoholin ulkomailta tapahtuva nettimyynti ja kotiinkuljetus ovat kiellettyjä.

Käytännössä suomalaiset kuitenkin tilaavat alkoholia ulkomaisista verkkokaupoista, koska laissa ei ole tästä selvää pykälää.

Ylelle kerrotaan, että lain tulkintaa pitää miettiä nyt tarkoin, koska toimintaympäristö on muuttunut aiemmasta.

Kuopataanko koko pykälä?

Voi myös käydä niin, ettei lakiesitystä ehditä käsitellä tällä vaalikaudella ja epäselvä tilanne alkoholin etämyynnin suhteen vain jatkuu.

Ennen kevään vaaleja käsiteltävät lakiesitykset pitäisi antaa eduskunnalle 5. joulukuuta mennessä.

Eduskunta voi kuitenkin myöntää hallitukselle oikeuden antaa esityksen myöhemmin, etenkin kun kyse on eduskunnan lausuntoon vastaamisesta.

Eduskunta edellytti (siirryt toiseen palveluun), että alkoholilakiin kirjataan selvä säädös etämyynnistä. Alkon asemaa ei kuitenkaan saa vaarantaa, suomalaisilla ja ulkomaisilla yrityksillä tulee olla yhtäläiset toimintamahdollisuudet ja valtion verotuotot on turvattava.

Yhteisen linjan löytämisen lisäksi hallituspuolueiden pitää katsoa lakiesitys poliittisesti niin tärkeäksi, että tällainen poikkeuslupa on tarpeen.

Ihmisen sormi enter näppäilemällä jossa on viinilasin ja viinipullon symboli
Getty Images

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan työtaakka tuottaa myös ongelmia. Sosiaali- ja terveysministeriöstä pitäisi tulla valiokuntaan vielä parikymmentä lakiesitystä.

Näistä osan pitää käydä vielä yhtä ruuhkaisen perustuslakiovaliokunnan käsittelyssä ennen kuin lopullinen mietintö on valmis.

Voi siis käydä niin, ettei kaikkia lakiesityksiä yksinkertaisesti ehditä käsitellä ennen vaalikauden loppua.

Hallitus joutuukin priorisoimaan, mitkä lakiesitykset on saatava ehdottomasti läpi ennen huhtikuuta.

Etämyyntikielto joutui vaikeuksiin lokakuussa

Keskustan ajama alkoholin etämyynnin tiukennus joutui vastatuuleen lokakuussa.

EU-komissio katsoi lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun), että etämyydyn alkoholin maahantuontikielto rikkoo unionin tavaroiden vapaata liikkuvuutta vastaan.

Alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin epäselvä tila on johtanut erilaisiin tulkintoihin siitä, onko etämyynti nykylaissa sallittua vai ei.

Alkoholilaissa ei ole pykälää, jossa kielletään ulkomailta tapahtuva nettimyynti tai etämyynti.

STM on kuitenkin tulkinnut, että etämyynti ja kotiinkuljetus ei ole sallittua, ja ministeriön lakiesitys ainoastaan selkeyttäisi ja vakiinnuttaisi nykytilan.

Kokoomuksen mukaan laki ei kiellä etämyyntiä.

Päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus eivät löytäneet yhteistä linjaa, joten etämyyntiä koskeva kohta jäi avoimeksi, kun eduskunta viime joulukuussa vapautti alkoholin sääntelyä.

Lausuntokierros ja vastaus komissiolle uupuu

Sosiaali- ja terveysministeriö on katsonut, että komissio ei ota lausunnossaan kantaa alkoholijuomien etämyyntikieltoon ulkomailta Suomeen vaan nimenomaan etämyydyn alkoholin maahantuontikieltoon.

Suomen pitää antaa selvitys komissiolle toimenpiteistä ennen 7. tammikuuta 2019 eikä lakiesitystä saa hyväksyä ennen tätä.

Ylen tietojen mukaan STM ei ole vielä järjestänyt lakiesityksen lausuntokierrosta eikä EU-komissiolle ole lähetetty sen vaatimaa selvitystä.

Ministeriö kuitenkin lupaa, että vastaus annetaan määräpäivään mennessä.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Komission kanta alkoholin etämyyntikieltoon kuin kylmä suihku – Nyt hallitus pähkäilee, miten turvata Alkon asema, verotulot ja pitää EU tyytyväisenä

Alkoholin laajamittaista etämyyntiä Suomeen on yritetty ainakin kahdesti – kummallakin kerralla tuli tuomio

EU torppasi etämyydyn alkoholin maahantuontikiellon – ehdottaa sallittuja alkoholin luovutuspaikkoja

Haluavatko ruokakaupat viinin ja viinojen noutopisteiksi? Lidl: Tärkeä mahdollisuus suomalaiskuluttajille, Kesko ja S-ryhmä vaitonaisia