Mäkivalmentaja vie lahtelaista talviurheiluosaamista Kiinaan – ystävyyskaupungin nuoret opetetaan hiihtämään

Lahden maine talviurheilukaupunkina kasvaa Kiinassa. Jani Klinga lähtee tulevien talviolympialaisten hiihtokaupunkiin opettamaan pohjoismaisia hiihtolajeja.

talviurheilu
Jani Klinga.
Jani Klingan yrityksen tarjoama valmennus alkaa Kiinassa ensi vuoden alussa.Mikko Tuomikoski / Yle

Lahtelainen valmentaja Jani Klinga lähtee Zhangjiakouhun opettamaan pohjoismaisia hiihtolajeja lapsille ja nuorille.

– Toiminta keskittyy vahvasti Zhangjiakoun Youth Olympic Schooliin ja sen nuoriin oppilaisiin. Vastaan tiimini kanssa heidän päivittäisestä valmennuksestaan.

Klinga on toiminut takavuosina sekä yhdistetyn että mäkihypyn päävalmentajana. Klingan yrityksen JK ProCoachingin ja paikallisen hallinnon allekirjoittama sopimus on voimassa vuoteen 2022 asti. Valmennus alkaa Kiinassa ensi vuoden alussa.

– Valitsemme alkuvaiheessa parin kymmenen nuoren urheilijan ryhmän, joiden kanssa aloitamme maastohiihdon valmennuksen. Myöhemmin perustetaan ryhmiä myös muihin pohjoismaisiin hiihtolajeihin, kuten mäkihyppyyn ja yhdistettyyn.

Yhteistyöstä on käyty neuvotteluja jo vuoden verran. Lahden kaupunki on ollut tiiviisti mukana neuvotteluissa ja solmi samalla ystävyyskaupunkisopimuksen Zhangjiakoun kanssa. Sopimuksella halutaan edistää Lahden seudun talviurheiluun linkittyvien yritysten, kuten Luhta, Startex ja Peltosen suksitehdas sekä kiinalaisyritysten yhteistyötä.

Zhangjiakou on 4,5 miljoonan asukkaan kaupunki noin 160 kilometriä Pekingistä luoteeseen.

Lahdessa vieraillut kiinalaisdelegaatio tutustui talviurheilukulttuuriin sekä talvi- ja urheilumatkailun kohteisiin Lahden seudulla. Lisäksi delegaatio kävi tutustumassa lahtelaisiin yrityksiin.

Lahden ohella muutkin suomalaiskunnat tähyävät Kiinan markkinoille. Kiinan mäkihypyn huippu-urheilujohtajaksipestattu Mika Kojonkoski tuo valmennettaviaan Kuopion seudulle. Lapin korkeakouluilla on yhteistyötä Pekingin urheiluyliopiston kanssa. Suomalaisten yritysten vientiä Kiinaan edistetään valtion virallisella vientiprojektilla (siirryt toiseen palveluun).

Kiina on kasvava talviurheilumaa

Kiina tunnetaan maana, jossa tehdään suuriakin uudistuksia nopeasti, mikäli hallitus niin päättää. Tässä tapauksessa Kiinan kiinnostus talviurheiluun liittyy Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin.

– Sieltä löytyy lumiosaamista ja jonkin verran pohjoismaisten hiihtolajien osaamista. Esimerkiksi Kiinan naisten mäkihyppymaajoukkue on päässyt maailmancup-kisoissa 15 parhaan joukkoon.

Talviurheilupaikkojen ja infrastruktuurin rakentaminen Zhangjiakoussa on vasta alussa. Seudulla ei esimerkiksi vielä ole hyppyrimäkeä.

– Kiinalaiset ovat hyvin kiinnostuneita pohjoismaisesta elämäntyylistä ja talviurheilukulttuurista. Valmennusprojektia seurataan siellä tarkasti eri medioissa ja valmennettavien kehityksestä tehdään dokumenttielokuva, kertoo Klinga.

Pitkän tähtäimen tavoitteena kiinalaisilla on saada olympiatasoisia talviurheilijoita ja kasvattaa talviurheiluosaamistaan.

– Tämä tavoite ei ehkä toteudu täysin vielä 2022 olympiakisoissa, mutta ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Kiina jonain päivänä olisi varteenotettava urheilumaa myös pohjoismaisissa hiihtolajeissa.