Avokado on out, marjat, tuoreyrtit ja peruna in – näin kertoo uusi raportti suomalaisista ruokailmiöistä

Vaikuttaako ruoan ekologisuus tai esimerkiksi ilmastonmuutos omiin ostopäätöksiisi? Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

ruoat (ruokalajit)
kasvisruokaa kulhossa
Kasvisruuilla halutaan vaikuttaa paitsi ympäristöön myös omaan hyvinvointiin.AOP

Mia Kauppila valikoi banaaneja turkulaisen marketin hedelmätiskiltä. Ostoskorissa näkyy vaippapaketteja, joten lapsiperheen arki on juuri nyt kiivaimmillaan. Ruokavalinnat painottuvat perusarkiruokaan.

– Jonkin verran tulee kasviksia syötyä, ehkä liian vähän. Haluaisin itse lisätä määrää, tomaattia, kurkkua, salaattia, Mia Kauppila toteaa.

Sama suunta on monella muullakin suomalaisella. Kasvisten osuus lautasella on lisääntynyt ja moni pitää aitoja kasvisruokapäiviä.

Tämä selviää Keskon teettämästä ruokailmiöraportista (siirryt toiseen palveluun), johon vastasi yli tuhat suomalaista kuluttajaa ja K-ryhmän kauppiasta. Otos painotettiin vastaamaan Suomen väestöä.

Raportti kertoo, mitä suomalaiset haluaisivat valita ostoskoriinsa entistä enemmän vuonna 2019.

Raportti: Hyvinvoiva arki ja tiedostava kuluttaminen ovat isoimmat ruokailmiöt suomalaisten arjessa

Hyvinvointiin tähtäävät ruoat ja ihmisten halu tietää, mistä ruoka tulee, näkyvät yhä enemmän ruokavalinnoissa. Tiedostava kuluttaminen vaikuttaa raportin mukaan 55 prosentilla. Ilmiö on kasvussa, kun sitä verrataan vuonna 2017 tehtyyn vastaavaan tutkimukseen.

Yksilöllisyyttä korostava ruokahifistely kiinnostaa myös suomalaisia. Ammattilaisilta haetaan vinkkejä omaan ruoanlaittoon, ja tuotteiden taustalla olevat tarinat viehättävät kuluttajia.

Ruoanlaitosta etsitään pientä luksusta. Samalla halutaan oppia uusia valmistustustekniikoita ja kehittyä paremmaksi kokiksi. Myös esillepanossa haetaan erikoisuuksia.

Etnoruoat maailmalta ovat tulleet tutuksi matkailun ansiosta ja ruokaseikkailut jatkuvat ensi vuonnakin, kun makujen maailma päätyy kotona suomalaisten lautasille.

karviaisia mustikoita ja mansikoita rasioissa
Marjat ja hedelmät kuuluvat keskeisesti suomalaiseen ruokavalioon.AOP

Raaka-aineiden top 10 -lista meni uusiksi

Kuluttajilta kysyttiin, mitä tuotteita, raaka-aineita ja ruokaan liittyviä palveluita he uskovat käyttävänsä ensi vuonna enemmän. Laajalta listalta nousivat kärkeen valmiiksi perattu kalatiskin kala sekä marjat.

Ostoskorista näyttäisi vuonna 2019 löytyvän myös muun muassa pienpanimoiden oluita, raakamakkaroita ja sokerittomia rahkoja.

Vuoden 2017 Ruokailmiöt-tutkimukseen verrattuna kiinnostavimpien tuotteiden listalta löytyvät peruna, kotimainen superruoka ja kauramaidosta tehdyt tuotteet.

Aiemmassa listassa viidennellä sijalla ollutta avokadoa ei top 10 -listalla tällä kertaa näy, kuten ei viime kerran nelossijalla ollutta nyhtökauraakaan.

Kymmenen raaka-aineen listalla kolmantena ovat tuoreet yrtit, neljäntenä metsäsienet ja viidentenä peruna.

Varhaisperuna viedään pellolta pesuun ja kylmäsäilytykseen, josta peruna pakataan tilaajien tarpeisiin.
Peruna on noussut suosituiden ruokaraaka-aineiden listalle K-Ruokailmiöt 2019 mittauksessa.Timo Nykyri / Yle

Kalaa päätyy ostoskoriin ehkä useammin

Mia Kauppila kertoo syöneensä viikonloppuna kuhamurekepihvejä ja kehuu niitä todella hyviksi.

– Kalaakin tarvitsi syödä enemmän. Jonkun verran mutta aika vähän tulee ostettua, Kauppila sanoo.

Eksoottiset ruoat kyllä kiinnostavat, mutta ajatus siitä, että alkaisi niitä itse valmistamaan, törmää ajankäytön ongelmiin. Bataatin makea maku ei Mia Kauppilaa miellytä, vaikka raportin seitsemänneltä sijalta se löytyy.

Suomalaisille tuttu peruna on käytössä myös Kauppilan ruokapöytään.

– Eri muodoissa syömme perunaa, muusina ja keitettynä pääasiassa.

Turkulaisessa ruokakaupassa asioi myös Kauppilaa hieman vanhempi Reijo Salo. Hän sanoo syövänsä kasviksia joka päivä.

– Mitä vaimo laittaa, sitä on syötävä, niinkuin jokainen mies tietää, Salo naurahtaa. Joka päivä on vihreää mukana lautasella.

Härkistä ja muita lihan korvikkeita Salo kertoo maistaneensa, kun on ollut ulkona syömässä.

kalatiski
Kalaa halutaan ostaa valmiiksi käsiteltynä.Sakari Partanen / Yle

– Kalaa tulee syötyä vähintään kerran viikossa muodossa tai toisessa. Kalanperkuuhommat ei oikein kiinnosta, joten useimmiten kala on fileenä tai muuten käsiteltynä.

Salo kuuluu näin suomalaisten enemmistöön. He ostavat kalaa mielellään, mutta perattuna ja paloina.

Ympäristötietoisuus vaikuttaa valintoihin

Ensi vuonna selkeitä nousijoita ruokaan liittyvinä uusina palveluina ja tapoina ovat ympäristönäkökohtiin liittyvät asiat. Niitä ovat ruokahävikin minimointi ja muovituotteiden käytön välttäminen.

Jo vuonna 2017 kärkisijoilla näkyivät omaan hyvinvointiin liittyvät asiat, kuten kasvisten lisääminen ruokavalioon sekä vatsan ja suoliston hyvinvointia tukevat ruoat.

lapsi pesee porkkanoita
Vihannesten ja hedelmien syöminen on osa hyvinvointihakuista ruokavaliota.AOP

Kyselyn mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista syö silloin tällöin kasviruokaa ja korvaa lihaa ja kalaa kasviksilla. Tämä flexaamiseksi nimetty ilmiö on kasvattunut suosiotaan viime vuosina.

Lihaa korvaavien proteiinituotteiden käytön arvioidaan kaksinkertaistuvan ensi vuonna.

Tämän uskotaan näkyvän erityisesti härkäpapu- ja hernepohjaisten tuotteiden kulutuksen kasvuna. Myös kauramaito ja siitä valmistetut tuotteet kiinnostavat entistä enemmän.

Valmius maksaa ruoasta enemmän kasvaa myös. Jos tuottaja saisi paremman hinnan kuin nyt, niin lähes 80 prosenttia suomalaisista hyväksyisi kalliimman hinnan.

Puolet haluaa vähentää ruokahävikkiä ja miltei saman verran suosii raportin mukaan lähiruokaa.

K-ryhmän asiakasnäkemysjohtaja Heidi Jungar epäilee kuitenkin, että loppujen lopuksi maku ratkaisee ruokavalinnat.

Näitä raaka-aineita suomalaiset uskovat käyttävänsä enemmän vuonna 2019, top 5

  1. Valmiiksi perattu ja fileoitu kala kalatiskiltä
  2. Marjat tuoreena ja pakasteena
  3. Tuoreet yrtit (uutena listalla)
  4. Metsäsienet (uutena listalla)
  5. Peruna (uutena listalla)

Näitä tuotteita suomalaiset uskovat käyttävänsä enemmän vuonna 2019, top 5

  1. Lähileipomon leivät
  2. Pientuottajien tuotteet
  3. Kotimaisesta rukiista valmistetut leivät
  4. Pienpanimoiden oluet (uutena listalla)
  5. Hävikkiruoka (uutena listalla)

Linkki raporttiin:

Ruokailmiöt 2019 -raportti (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Suurtutkimus: Vegaaniruokavalio on tehokkain tapa pienentää ympäristöjalanjälkeä

Onko halpuutuksen aika ohi? Ruuan hinta nyt nopeassa nousussa – Katso kymmenen eniten kallistunutta elintarviketta

Vuoden 2010 tienoilla Suomessa tapahtui käänne: Varakkaat alkoivat syödä aiempaa enemmän kalaa ja pienituloiset entistä vähemmän

Kaupunkiniityt perunamaiksi ja kasvihuoneita datakeskusten kattolämpöön – kaupungit voisivat ruokkia asukkaitaan paljon nykyistä enemmän

Ei edes rasvaretkelle kannata lähteä – Suomi voittaa Ruotsin ruokakorivertailussa

Valmisruoat ja paistopisteet syövät tuottajan leipää – Professori: Ruokamarkkinoilla epätäydellinen kilpailu

Missä syödään kotimaista, missä tuontiruokaa? Tältä näyttää ruoka-Suomi

Jukka Relanderin kolumni: Kaiken lihan pitäisi olla rituaaliteurastettua