Hyppää sisältöön

Lappilaislehtien kustantaja: Postin hinnankorotus tappaa jakelun haja-asutusalueella

Posti on nostamassa ilmaislehtien jakelukustannuksia 15 prosenttia.

Lapissa paikallislehtien tilaajahintoihin on tulossa korotuksia Postin jakelukustannusten nousun vuoksi. Kuva: Bikka Puoskari / Yle

Posti on korottamassa taas ensi vuonna paikallislehtien jakeluhintoja. Ilmaisjakelulehdissä korotus on 15 prosenttia, tilauslehdissä viisi prosenttia.

Nyt Itä-Lapin kuntapäättäjät ovat huolissaan paikallislehtien ahdingosta ja viisi kuntaa on toimittanut yhteisen kirjelmän asiasta liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille. Jo aiemmin jakeluhintoja on korotettu 30–100 prosenttia.

Kirjelmän ministerille jättivät Kemijärven, Sallan, Posion, Savukosken ja Pelkosenniemen kuntapäättäjät. Kuntien mukaan paikallislehdet ovat keskeisiä tiedonvälittäjiä ja markkinapaikkoja alueella.

Paikallislehdet riippuvaisia Postista

Lapissa lehtien kustannusyhtiöiden edustajat ihmettelevät vallitsevaa tilannetta.

– Ymmärtäisimme parin prosentin kustannuksiin perustuvan hinnannousun, mutta viisitoista prosenttia tappaa paikallislehtien jakelun, sanoaa SLP Median kustannuspäällikkö Eetu Heikkilä.

Posti kustantaa samaan aikaan Postinen-ilmaisjakeluaan, joka taas vie paikallislehdiltä mainostajia.

– Me rahoitamme Postin jakeluverkoston ylläpitoa ja samaan aikaan Posti kilpailee meidän kanssamme, Heikkilä ihmettelee.

Ainakin Lapissa paikallislehdet ovat riippuvaisia Postin palveluista.

– Postilla on jonkin verran kilpailua yksityisten jakeluyhtiöiden kanssa, mutta Posti on estänyt niiden käytön meiltä.

Heikkilän mukaan yksityisiä jakeluyhtiöitä on mahdotonta käyttää, koska Postin palveluissa jakelualueeksi on otettava täysi postinumeroalue. Jos yksityinen yhtiö jakaa vain osaan tätä aluetta, lehtiä ei saadakaan kaikkiin koteihin.

– Emme voi ottaa esimerkiksi Kemijärven keskustan alueelle jakelua joltakin toiselta yhtiöltä, sillä silloin meillä loppuisi jakelua Sallasta ja Savukoskelta päin.

Muutama vuosi sitten Posti supisti postinumeroalueiden määrää.

Nousu siirretään tilaajahintoihin

Lapin lehtikustannus Oy:n toimitusjohtaja Jari Haavisto kertoo heidän lehtiensä kohdalla vaikutuksen näkyvän lähinnä tilaajahinnoissa.

Kolmea lehteä kustantavalla yrityksellä on yksi osittain ilmaisjakeluna toimitettava lehti. Haaviston mukaan heillä Postin jakeluhinnat tulevat nousemaan viisi prosenttia

– Toivottavasti ei vaikuta tilaajamääriin, kun kysymys on muutamasta eurosta. Mutta ainahan tässä on pelko, että jollakin kipuraja ylittyy.

Jari Haaviston mukaan tilanne pakottaa nostamaan hintoja, sillä heilläkin sivukyliin jakelu on täysin Postin varassa.

Myös SLP Median Eetu Heikkilä arvioi Postin hinnankorotusten näkyvän tilaajahinnoissa.

Postin viestinnästä kerrotaan, että yhtiö ei tiedä Anne Bernerille annetun kirjelmän sisältöä eikä asiaa siksi vielä kommentoida.

SLP Median kustantamat lehdet ovat kemijärveläinen Koti-Lappi, Enontekiön Sanomat, kolarilainen Luoteis-Lappi ja Kittilä-lehti. Lisäksi konserni omistaa osuudet sodankyläläisestä Sompiosta sekä Meiän Tornionlaaksosta Ylitorniolta.

Lapin lehtikustannus Oy kustantaa osaltaan Sompio-lehteä.Sen kustantamia ovat myös Inarin ja Utsjoen alueella ilmestyvä paikallislehti Inarilainen sekä Saariselän Sanomat.