1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sisäilmaongelmat

”Mennään kohti valoa” – Napapiirin yläasteella ollaan tyytyväisiä evakkoratkaisuun

Rovaniemen Napapiirin yläasteen koulu saa uudet väliaikaistilat koulun pihapiiriin, vuodenvaihteessa valmistuu kuusi luokkatilaa ja kesän jälkeen vielä lisätiloja. Käytössä on sitten enää kaksi kuudesta vanhasta rakennuksesta.

sisäilmaongelmat
Napapiirin yläasteen pääovi
Vesa Vaarama / Yle

Napapiirin yläasteella Rovaniemellä on jo useita vuosia kärsitty sisäilmaongelmista. Oireita on ollut sekä opettajilla että oppilailla, joillakin hyvinkin voimakkaita.

– Meillä on tällä hetkellä 410 oppilasta ja noin 40 heistä on oireita enemmän tai vähemmän. Kahdella oppilaalla on sen verran kovat oireet, että he ovat kotiopetuksessa.

– Vajaa kymmenen oppilasta käy joitakin tunteja etäluokassa, joka on todettu puhtaaksi. He opiskelevat siellä Skypen välityksellä, kertoo Napapiirin yläasteen vs. rehtori Markku Pekkala.

Koulun arkea sisäilmaongelma on sotkenut pahasti. Muutama luokkahuone on ollut kokonaan käyttökiellossa ja muiden kanssa on saanut koko ajan olla varpaillaan.

– Tämä on todella hankalaa. Oppilaille joudutaan koko ajan hakemaan ja vaihtamaan luokkia, kokeilemaan missä voi olla. Vuodenvaihteessa tilanne todennäköisesti ainakin jonkun verran helpottuu, kun saadaan väistötilat tuohon pihalle, rehtori Pekkala sanoo.

"Kyllä me pärjätään"

Napapiirin yläasteella on kaikkiaan kuusi koulurakennusta. Niistä niin kutsutussa kolmosessa ei ole enää opetusta ja kuutonenkin suljetaan vuodenvaihteessa.

Suunnitelman mukaan nelonen ja viitonen jäävät pois käytöstä kesällä. Nelosesta jää mahdollisesti käyttöön liikuntasali, tosin sielläkin on joillakin ollut voimakkaita oireita.

Ykkös- ja kakkosrakennukset jäävät edelleen käyttöön. Niissä on ruokala- ja keittiötilat, kahdeksan perusopetusluokkaa ja tekniset tilat sekä kotitalousluokka.

Ongelmaiset rakennukset on tarkoitus purkaa pois. Uuden koulun rakentaminen alkaisi tavoitteen mukaan 2020 ja se valmistuisi vuonna 2021. Tulevaisuus alkaa henkilökunnan ja oppilaiden kannalta näyttää jo hyvältä.

– Sanotaan, että valoa kohti mennään. Yleisellä tasolla uudet tilaelementit on todettu hyvin toimiviksi väistöiloina. Kyllä me pärjätään siihen asti, että saadaan ne kokonaan uudet tilat, joiden suunnittelu on tällä hetkellä käynnissä, vs. rehtori Pekkala vakuuttaa.

Lue seuraavaksi