1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalirikokset

16 vuotta kansanedustajana toiminutta epäillään seksuaalisesta hyväksikäytöstä – kiistää syyllisyytensä

Tapausta käsitellään Kymenlaakson käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Pentti Tiusanen on pitkäaikainen kuntapoliitikko ja entinen kansanedustaja. Arkistokuva. Kuva: YLE / Raine Martikainen

Kotkalainen kaupunginvaltuutettu ja entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen (vas.) on epäiltynä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kotkan vasemmistoliiton valtuustoryhmä erotti maanantaina Tiusasen ryhmästään oikeuskäsittelyn ajaksi. Valtuustoryhmä kertoo Ylelle, että sillä on nollatoleranssi seksuaaliseen ahdisteluun ja väkivaltaan.

Tapausta käsitellään Kymenlaakson käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Syyttäjä on pyytänyt asian käsittelyä suljetuin ovin ja oikeuden asiakirjojen julistamista salaisiksi.

Asiasta uutisoi ensin Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Tiusanen kiistää syytteet Ylelle.

– Rikosta ei ole minun puoleltani tapahtunut, Tiusanen sanoo.

Rikosuhripäivystyksen mukaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä on kyse (siirryt toiseen palveluun), jos tekijä omaa asemaansa tai ikäänsä hyväksikäyttäen taivuttaa yhdyntään tai muuhun seksuaaliseen tekoon alle 18-vuotiaan, joka on tekijän määräysvallassa. Tunnusmerkit täyttyvät, jos käyttää esimerkiksi humalasta johtuen tiedotonta tai sairasta, vammaista tai muulla tavoin avutonta ihmistä seksuaalisesti hyväkseen.

Tiusanen oli kansanedustajana vuodet 1995–2011.

Valtuustoryhmä erotti Tiusasen

Kotkan Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ilmoitti maanantai-iltana erottaneensa yksimielisesti Pentti Tiusasen häntä koskevan oikeuskäsittelyn ajaksi.

Vasemmistoliitto kertoo suhtautuvansa vakavasti uutisiin Tiusasen syytteestä Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Ryhmä on määritellyt ohjeissaan nolletoleranssista seksuaaliseen ahdisteluun ja väkivaltaan sekä rasistiseen tai epäasialliseen käytökseen liittyen.

– Näin vakavan syytteen ollessa kyseessä Tiusasella ei ole edellytyksiä toimia Vasemmistoliiton valtuustoryhmän jäsenenä oikeusprosessin aikana. Ryhmä ei näe vaihtoehtoja asiassa, tiedottaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Joona Mielonen.

Uutiseen täydennetty 27.11.2018 kello 5:13 valtuustoryhmän kannanotto.