"Jos on kunnon taidetta, niin saatan vähän liikuttuakin" – teatteri sai 8.-luokkalaiset hämmentymään, huvittumaan ja innostumaan

Teatterin pitäisi kouvolalaisten yläkoululaisten mielestä tarjota jotain ajankohtaista tai vakavaakin, mutta huumorilla höystettynä.

taide
Käden jälkiä kankaalla
Taide voi herättää ajatuksia, joita ei muuten ajattelisi, pohtii kouvolalainen Venla Peltonen.Pyry Sarkiola / Yle

8.-luokkalaisen Venla Peltosen mielestä elämä olisi aika tylsää, jos ei kävisi teatterissa tai vaikkapa taidenäyttelyissä.

– Jos näkee tumman maalauksen, siinä alkaa ajattelemaan syvällisiä asioita ja ehkä juttelemaan niistä myös kavereiden kanssa. Taiteen avulla tulee mietittyä erilaisia asioita, kuin mitä yleensä miettii, hän pohtii.

Vertti Lipsanen on samaa mieltä siitä, että taiteet ovat hyvää ajanvietettä, jotka parhaimmillaan tuovat tunteita pintaan.

– Jos on kunnon taidetta, niin saatan vähän liikuttuakin, hän kertoo.

Huumori, koulunkäynti ja Donald Trump iskevät

Kun kouvolalaisille kahdeksasluokkalaisille tarkoitetun Taidetestaajat-päivän vetäjä kysyy noin sadalta oppilaalta, minkälaista taidetta he haluaisivat nähdä teatterissa, vastaus on yllättävänkin yksimielinen: aiheeksi toivotaan jotakin ajankohtaista tai vakavaakin, mutta huumorilla höystettynä.

Ajankohtaisia aiheita heistä ovat esimerkiksi ilmastonmuutos tai poliittiset päättäjät, kuten Donald Trump. Mutta osaavatko aikuiset tehdä tarpeeksi vetävää taidetta nuorisolle?

– En ole nähnyt vielä mitään sellaista, mikä olisi ollut sataprosenttisen täydellistä, mutta aika hyvää tarjonta on. Se riippuu siitä, kuka taidetta katsoo, Venla Peltonen tuumii.

Vertti Lipsanen toivoo, että nuorilta kysyttäisiin useammin mielipidettä siitä, millaisesta taiteesta he ovat kiinnostuneita. Lipsanen itse menisi mielellään katsomaan näytelmää, jossa käsiteltäisiin koulunkäyntiä ja ihmissuhteita.

– Koulunkäynti on itselleni aikalailla se ajankohtaisin asia, hän sanoo.

Nuoret sovittavat teatterirekvisiittaa
Teatterin näyttämöllä saa eläytyä eri rooleihin.Pyry Sarkiola / Yle

Jokainen on tarvinnut taidetta

Kouvolan Eskolanmäen koulun kahdeksasluokkalaiset näyttävät yhtä aikaa hämmentyneiltä, huvittuneilta ja innostunelta päästessään puvustamaan Kouvolan Teatterin näyttelijöitä ja seuraamaan heidän improvisointiaan.

– Taide saa aivot hyrräämään, toteaa 8.-luokkalainen Iina Taavila.

Toisin sanottuna he pääsivät mukaan tekemään taidetta. Mutta miten 8.-luokkalaiset itse määrittelevät sanan taide?

– Se on erilaista eri puolilla maailmaa. Suomessa sitä ovat ainakin musiikki, elokuvat ja teatteri, tuumii Venla Peltonen.

Elina Anttonen lisää listaan tanssiesitykset ja maalaukset, ja Piitu Ahlstedtin mielestä myös käsityöt ovat taidetta. Eniten näihin viiteen kouvolalaisen nuoreen iskee esittävä taide. Varmastikin siksi, että he itse ovat ilmaisutaitoluokalla.

– Joidenkin mielestä teatterin harrastaminen on ihan outoa, Elina Anttonen naurahtaa.

– Minulle se on todella tärkeää. Taide kiinnostaa minua enemmän, kuin joitakin kavereitani. Varmaankin siksi, koska olen itse ollut paljon sen parissa näyttelemisen ja tanssin merkeissä.

Tanssia ja itseilmaisua rakastaa myös Piitu Ahlstedt – se on hänen juttunsa. Hän on kuitenkin huomannut, ettei ole yksin.

– Jokainen tuntemani henkilö on tarvinnut taidetta ainakin joskus elämässään, hän kertoo.

Venla Peltonen ja Piitu Ahlstedt harjoittelevat improvisaatiota.
Venla Peltonen (vas.) ja Piitu Ahlstedt harjoittelevat ylä- ja alastatusten tulkintaa improvisaatioharjoituksessa.Tiina Karppi / Yle

Rooliin eläytyminen innostaa

Teatterin tyylilajeista Eskolanmäen koulun ilmaisutaitoluokkalaiset nimeävät parhaiksi musikaalit, komediat ja farssit. Ripaus romantiikkaakin on hyvä olla mukana.

Tarpeen tullen ilmaisutaitoluokkalaiset olisivat itsekin valmiita ottamaan teatterilavan haltuun.

– Tulee jännittävä fiilis, kun pääsee näyttämölle, kertoo Iina Taavila.

Venla Peltosen mielestä näyttelemisessä parasta on rooliin eläytyminen.

– Vaikka omana itsenäänkin on kiva olla, siinä saa hetken olla joku muu, hän sanoo hymyillen.

Taidetestaajat vie 8.-luokkalaiset kulttuurielämysten äärelle

Taidetestaajat vie kaikki maan kahdeksasluokkalaiset vuoden aikana kahteen erilaiseen kulttuurikohteeseen, toisen lähialueelle ja toisen muualle Suomeen.

Tavoitteena on tarjota koululaisille kimmoke kulttuurin harrastamiseen. Yhteensä testaajia on tänä vuonna 60 000.

Taidevierailunsa jälkeen koululaiset käyvät Taidetestaajat-nettisivuilla arvioimassa (siirryt toiseen palveluun) kokemaansa. Sen perusteella 8.-luokkalaisten lempitaidetta on musiikki, jonka parhaimmaksi nimeää peräti 40 prosenttia koululaisista. Sen jälkeen suosituimpia ovat kuvataide ja elokuvat.

Taidetta ainakin kerran viikossa harrastaa noin puolet 8.-luokkalaisista. Suurin osa taidetestaukseen osallistuneista voisi kuvitella osallistuvansa jonkinlaiseen taide- tai kulttuuritapahtumaan myös jatkossa.

Taidetestauksen järjestävät koulujen kanssa Suomen kulttuurirahasto, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja Svenska kulturfonden.