Vain osa kiintiöpakolaisten kuntapaikoista on täytetty Hämeessä

Ely-keskukset etsivät kuntapaikkoja lisää kolmisen vuotta sitten. Sopimuksia kuntien kanssa syntyi, mutta koska pakolaiskiintiö ei ole kasvanut, monissa kunnissa paikat ovat jääneet hyödyntämättä.

Heinola
Pakolainen opiskelee.
Pasi Takkunen / Yle

Hämeeseen on tullut parina viime vuotena vähän kiintiöpakolaisia. Osa alueen kunnista on sopinut vastaanottavansa pakolaisia, mutta tulijoita on riittänyt alle puoleen niistä.

Hämeen ely-keskuksesta kerrotaan, että jotkut kunnat ovat joutuneet käytännössä ajamaan alas vastaanottopalvelujaan, koska tulijoita ei olekaan ollut.

Valtio on pitänyt useita vuosia koko maan pakolaiskiintiön 740:ssä. Kolmisen vuotta sitten ely-keskukset etsivät kiintiöpakolaisille lisää kuntapaikkoja, ja päätökset tehtiin valtuustoissa.

Päijät-Hämeessä kiintiöpakolaisia on pyritty ottamaan Heinolaan, Hollolaan ja Orimattilaan. Sen sijaan Lahteen kiintiöpakolaisia ei sopimuksesta huolimatta ole osoitettu.

Kanta-Hämeessä muutamia perheitä on tullut Forssaan ja Riihimäelle, mutta niiden ympäristökuntiin kiintiöpakolaisia ei ole saapunut.