Argentiinassa sukupuolen korjaaminen onnistuu omalla ilmoituksella ja 17-vuotias Aaron Armeya tallentaa sen someen kaikkien nähtäväksi – katso minidokumentti

Ylen uuden dokumenttisarjan päähenkilöt käyttävät sosiaalista mediaa tienatakseen tai saadakseen huomiota omalle asialleen.

sosiaalinen media
 Aaron: Minusta tulee minä
Aaron: Minusta tulee minä

Buenos AiresKolme kuukautta ennen 16-vuotissyntymäpäiväänsä Aaron Armeya meni salaa virastoon ottamaan selvää, miten nimensä voi muuttaa vastaamaan sukupuoli-identiteettiään.

Nimenmuutokseen alaikäisenä tarvitaan Argentiinassa ainoastaan huoltajan suostumus. Vanhemmat kuitenkin halusivat, että asiassa odotettaisiin siihen asti, kunnes Armeya täyttäisi 16.

Suostuttelun jälkeen vanhemmat myöntyivät aikaistamaan nimenvaihtoa. Aaron Armeya sai uuden, omaa identiteettiään vastaavan henkilökortin parissa viikossa.

– Olin niin iloinen. Tiesin, että vihdoin aivan joka paikassa minua kutsuttaisiin sillä nimellä, joka oikeasti kuuluu minulle, Armeya sanoo.

Koulussa häntä oli sanottu Aaroniksi jo aiemmin. Näin noudatettiin Argentiinan liberaalia lakia sukupuoli-identiteetistä.

Aaron Armeya on avoimesti transsukupuolinen myös sosiaalisessa mediassa. YouTube (siirryt toiseen palveluun)- ja Instagram (siirryt toiseen palveluun)-päivityksissään hän kertoo tarkasti muutoksestaan naisesta mieheksi. Hän puhuu asiasta myös Ylen minidokumentissa.

Armeyalla on ollut aikaa käsitellä asiaa.

Hän tiesi jo nelivuotiaana olevansa väärässä kehossa.

Murrosiän alkaessa tunne vahvistui entisestään.

– Kun rinnat alkoivat kasvaa ja muut muutokset kehossa alkoivat, en enää kestänyt. Kerroin vihdoin vanhemmilleni, kun olin 14 tai 15, nyt 17-vuotias Armeya sanoo.

Aluksi vanhemmat eivät ymmärtäneet.

– Äitini sanoi, että haluan jotakin, jota en voi saada. Se satutti. He lähettivät minut psykologin pakeille.

Lääkäriksi opiskelevan isosiskon tuki tuli tarpeeseen. Ajan kanssa myös vanhemmat oppivat suhtautumaan asiaan.

Armeyan mukaan ymmärtämisessä auttoi tosi-tv-sarja.

Transsukupuolisesta tytöstä kertova amerikkalainen I am Jazz näytti perheelle, ettei kyse ollut vain heidän lapsestaan, vaan miljoonista ihmisistä ympäri maailmaa. Nyt vanhemmat tukevat Armeyaa varauksetta.

Samoihin aikoihin, kun Armeya paljasti salaisuutensa kotona, hän leikkasi pitkät hiuksensa ja alkoi käyttää poikien vaatteita. 15-vuotiaana hän vaihtoi tyttöjen koulupuvun poikien asuun.

Tämä johti kiusaamiseen.

Aaron Armeya
Aaron Armeyaa kiusattiin aiemmin koulussa, mutta tiiviin kaveriporukan tuki auttoi yli vaikeimpien aikojen.Erkka Mikkonen / Yle

– Kaikki olivat nähneet sitä ennen minut hameessa, joten olihan se varmasti järkytys monelle, Armeya arvelee.

Opettajat ja rehtori kuitenkin puuttuivat asiaan napakasti. Myöhemmin koulu luopui erillisistä tyttöjen ja poikien koulupuvuista, ja nykyään kaikki oppilaat käyttävät samanlaisia asuja.

Transihmisten oikeuksiin on alettu kiinnittää viime vuosina entistä enemmän huomiota koko Etelä-Amerikassa. Maailman terveysjärjestö WHO nosti vuonna 2015 julkaistussa raportissaan (siirryt toiseen palveluun) juuri Argentiinan esimerkiksi maasta, joka turvaa oikeudet hyvin.

Argentiinan vuonna 2012 hyväksyttyä lakia sukupuoli-identiteetistä pidetään yhtenä maailman edistyksellisimmistä. Se muun muassa velvoittaa käyttämään erityisesti nuorista transihmisistä heidän tahtomaansa nimeä, vaikkei henkilötodistusta olisi vielä virallisesti vaihdettu.

Laissa säädetään (siirryt toiseen palveluun), että henkilö voi korjata juridisen sukupuolensa yksinkertaisella hallinnollisella toimenpiteellä ilman lääkärinlausuntoa. Sen voi tehdä myös alaikäinen huoltajansa suostumuksella.

Monissa muissa maissa kuten myös Suomessa lääketieteellinen lausunto yleensä vaaditaan, jotta syntymässä määritelty sukupuoli voidaan vaihtaa, eikä sitä voi tehdä alaikäisenä.

View this post on Instagram

souәɯ әp oɥɔә әʇ

A post shared by Aaron🥀 (@aaronarmeya) on

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International luovutti suomalaisille puolueille (siirryt toiseen palveluun) viime kuussa lähes 18 000 allekirjoitusta keränneen vetoomuksen, jossa vaaditaan seuraavalta hallitukselta translain uudistamista. Vetoomuksessa halutaan, että muun muassa lääketieteellisestä selvityksestä ja pakkosterilisoinnista luovuttaisiin.

Suomen nykyinen laki merkitsee käytännössä, että transsukupuolisen henkilön on sterilisoitava itsensä kirurgisesti tai hormonihoitojen avulla. Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin linjasi viime kuussa, että lisääntymiskyvyttömyyden vaatimus pitäisi poistaa laista.

Argentiinassa laki lähtee siitä, että sukupuoli-identiteetti on jokaisen itsemääräämisoikeuden piiriin kuuluva asia. Se myös takaa sukupuolenkorjaushoidon kaikille sitä haluaville joko julkisessa tai yksityisessä terveydenhoidossa.

Liberaalista lainsäädännöstä huolimatta myös konservatiiviset asenteet istuvat tiukassa machokulttuurin kyllästämässä yhteiskunnassa.

Aaron Armeyan mukaan monet luulevat transsukupuolisuuden tarkoittavan, että ihminen on prostituoitu.

– Täällä on myös paljon syrjintää, ja meidänlaisiamme tapetaan, Armeya sanoo.

Transsukupuolisten oikeuksia ajavan järjestön ATTTA:n mukaan viharikosten määrä transihmisiä kohtaan Argentiinassa on hälyttävä. Järjestöstä sanotaan Ylelle, että Argentiinassa on tänä vuonna surmattu noin 40 ihmistä heidän sukupuoli-identiteettinsä takia.

Armeya toivoisi, että asenteita pyrittäisiin muuttamaan jo koulussa opetuksen avulla.

Argentiinassa yli kymmenen vuotta sitten hyväksytty laki velvoittaa oppilaitoksia antamaan seksuaalikasvatusta. Samalla se kuitenkin antaa kouluille mahdollisuuden kieltäytyä opetuksesta, jos se sotii niiden uskonnollista vakaumusta vastaan.

Tämän vuoksi vain yhdeksän Argentiinan 24 maakunnasta on ottanut seksuaalikasvatuksen osaksi julkisten koulujen opetussuunnitelmaa. Argentiinan parlamentissa keskustellaan parhaillaan lain muuttamisesta siten, että se velvoittaisi kaikki koulut antamaan opetusta sukupuoli-identiteetin ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta.

Aaron Armeyan pitkään odottamat hormonihoidot alkoivat vihdoin viime elokuussa.

Ensin Armeyan kehosta vähennetään naishormonien määrää. Vuodenvaihteessa alkavat kuukausittaiset testosteronipistokset, joita tullaan näillä näkymin jatkamaan jossain muodossa hänen elämänsä loppuun saakka.

Armeya kertoo jo kokevansa muutoksia kehossaan: kuukautiset ovat loppuneet, kehosta on hävinnyt rasvaa ja rinnat ovat pienentyneet. Fyysisten muutosten lisäksi paljon on tapahtunut myös henkisesti.

– Olen nyt iloisempi ja paljon aiempaa tyytyväisempi, kun tiedän, että kehoni on muuttumassa oikeaan suuntaan, Armeya hymyilee.

Ensi vuosi tuo suuria muutoksia.

Armeya valmistuu lukiosta ja on lähempänä unelmaansa, elokuvaohjaajaksi opiskelemista. Samalla hormonihoidot jatkuvat ja rinnat tullaan poistamaan.

Armeya on päättänyt aloittaa ensi vuoden uudelta pohjalta, omalta tuntuvassa kehossa. Hän sanoo olevan malttamaton, sillä lopulliseen muutoksen tarvitaan aikaa.

– Kyse ei ole mistään ohimenevästä oikusta, vaan olen halunnut tätä koko elämäni ajan. Haluan ilmaista itseäni vapaasti sellaisena kuin olen. Ilman, että minua syrjitään tai kadulla huudetaan perään.

Korjaus 2.12. klo 14:35 jutun otsikossa käytettiin aiemmin muotoa sukupuolen muuttaminen, se vaihdettiin muotoon sukupuolen korjaaminen.

Katso myös:

Mua seurataan -minidokumenttisarja Yle Areenassa

Kiinalainen sometähti kituu tanssitunnilla ja tekee tarvittaessa 20 tuntia suoraa lähetystä ikkunattomasta kopista – Katso minidokumentti: "Teen tätä, jotta unelmistani tulisi totta"

Kymmenettuhannet katsovat Instagramissa, kun Kaluhi Adagala keittää papuja – Minidokumentti: Miksi kenialainen ruokabloggaaja vastustaa lohta ja parsaa?

Mahmoud Bitar tekee satiiria Eurooppa-uskomuksista ja Ruotsin säästä – Minidokumentti: Miten pakolainen Syyriasta keräsi somessa yli kolme miljoonaa seuraajaa?

Tämä YouTube-tähti nauraa Putinille internetissä, koska siellä se on mahdollista – katso minidokumentti

Sometähtenä maailmalla – uusi dokumenttisarja seuraa viiden nuoren vaikuttajan elämää päivän ajan