General Motors vähentää väkeä tuhansilla – Trumpille kylmä suihku

GM:n jättisaneeraus on takaisku presidentti Trumpille, joka lupasi kauppapolitiikallaan suojata työpaikkoja mm. Yhdysvaltain autoteollisuudessa.

General Motors
General Motorsin kokoonpanolinja Lansingissa, Michiganissa.
General Motorsin kokoonpanolinja Lansingissa, Michiganissa.AOP

Autojätti General Motors vähentää 15 prosenttia työvoimastaan. Suuryhtiöllä on noin 180 000 työntekijää. GM sulkee lukuisia tehtaita Pohjois-Amerikassa ja muualla maailmassa.

GM:n raju saneeraus on kylmä suihku Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille, jonka protektionistisen kauppapolitiikan oli määrä suojata työpaikkoja muun muassa Yhdysvaltain autoteollisuudessa.

General Motorsin kohdalla kävi toisin. Osana uudelleenjärjestelyjä General Motors sulkee kolme autojen kokoonpanotehdasta, jotka sijaitsevat Detroitissa Michiganissa, Warrenissa Ohiossa ja Oshawassa Kanadan Ontariossa. GM sulkee myös akku- ja vaihteistotehtaat Baltimoressa Marylandissa ja Warrenissa Michiganissa.

Lisäksi Pohjois-Amerikan ulkopuolella suljetaan kaksi tehdasta, joiden sijaintipaikkaa ei ilmoitettu. Jo aiemmin on kerrottu tehtaan sulkemisesta Koreassa.

Euroopassa GM:llä ei ole enää henkilöautotuotantoa, sillä yhtiö myi taannoin saksalaisen Opelin ranskalaiselle PSA:lle.

General Motors tavoittelee kuuden miljardin dollarin (5,3 miljardin euron) säästöjä. Toimitusjohtaja Mary Barra perustelee leikkauksia yhtiön tarpeella olla "ketterämpi, joustavampi ja kannattavampi" muuttuvissa markkinaolosuhteissa.

Johtoportaaseen supistukset iskevät suhteellisesti vielä kovemmin kuin työntekijöihin. GM antaa lähtöpassit neljännekselle johtajista "virtaviivaistaakseen päätöksentekoa".

Polttopiste sähköautoihin

General Motors on keskittynyt viime aikoina yhä enemmän avolava-autoihin ja katumaastureihin, jotka ovat erittäin suosittuja Yhdysvalloissa.

Yhtiö kertoo, että nyt siirretään investointien polttopistettä seuraavan sukupolven täyssähköautoihin.

GM:n ilmoitus saneerauksesta lähetti yhtiön osakkeen yli 6 prosentin nousuun.

Työntekijäpuoli pettyi päätökseen pahasti, ja myös Kanadan pääministeri Justin Trudeau moitti leikkauksia.

– GM:n työntekijät ovat olleet osa Oshawan sydäntä ja sielua sukupolvien ajan, Trudeau muistutti tviitissään.

Hän lupasi Kanadan hallituksen tekevän kaikkensa, jotta perheet, joihin GM:n saneeraus vaikuttaa, pääsevät takaisin jaloilleen.

Lähteet: AFP