1. yle.fi
  2. Uutiset

Konflikti Mustallamerellä syvenee – Ukraina vertasi Venäjän toimintaa Mainilan laukauksiin

Ukraina julisti maan Venäjää lähellä oleville alueille poikkeustilan.

Ukraina
Ukrainalaiset aktivistit polttavat valosoihtuja osoittaessaan mieltään Venäjän konsulaatin edessä Harkovassa, Ukrainassa 26. marraskuuta.
Ukrainalaiset aktivistit polttavat valosoihtuja osoittaessaan mieltään Venäjän konsulaatin edessä Harkovassa, Ukrainassa.Sergei Kozlov / EPA

Venäjän ja Ukrainan välit ovat jälleen kiristyneet Mustallamerellä sattuneen välikohtauksen johdosta.

Mistä tuorein selkkaus sai alkunsa?

Venäjä otti sunnuntaina haltuunsa kolme ukrainalaista alusta ja 24 merimiestä Kertšinsalmessa Krimin niemimaan lähellä.

Venäjän erikoisjoukot ottivat haltuunsa kaksi Ukrainan pientä tykkivenettä ja laivaston hinaaja-aluksen. Valtauksessa joukot avasivat tulen aluksia vastaan ja nousivat laivoihin.

Venäjä kuljetti alukset Kertšin satamaan Krimille ja sulki liikenteen salmessa säiliöaluksella. Se syytti Ukrainaa tunkeutumisesta aluevesilleen.

Välikohtauksessa loukkaantui kuusi ukrainalaissotilasta. Venäläisten mukaan loukkaantuneita oli vain kolme.

Venäjä syyttää Ukrainan alusten tunkeutuneen Venäjälle kuuluville aluevesille. Maan turvallisuuspalvelu FSB kertoi tiedotteessaan, että alukset eivät olleet noudattaneet käskyjä pysähtyä.

Ukraina puolestaan muistutti, että Mustallamerellä saa liikkua vapaasti kansainvälisen lain turvin, ja että Krimin niemimaa kuuluu Ukrainalle, ei Venäjälle.

Ukraina myös muistutti, että sen ja Venäjän välillä on voimassa vuonna 2003 allekirjoitettu sopimus alusten vapaasta pääsystä Asovanmerelle ja Kertšinsalmelle.

Karttagrafiikka Krimin niemimaasta
Yle Uutisgrafiikka

Mitkä ovat konfliktin tuoreimmat käänteet?

Ukrainan parlamentti on julistanut maan Venäjää lähellä oleviin osiin poikkeustilan.

Poikkeustila astuu voimaan keskiviikkona 28. marraskuuta ja kestää 27. joulukuuta asti. Se kattaa yhteensä 10 Ukrainan aluetta. Poikkeustilan nojalla kansalaiset voidaan esimerkiksi pakottaa töihin puolustuskohteisiin.

Valtio voi eristää tai sijoittaa muualle "vihamielisten valtioiden kansalaisia" sekä rajoittaa sellaista toimintaa, jonka se katsoo uhkaavan kansallista turvallisuutta.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui käsittelemään asiaa maanantaina illalla. Yhdysvaltain YK-edustaja Nikki Haley langetti syyn tuoreesta kriisistä Venäjän niskoille, kun YK:n turvallisuusneuvostossa keskusteltiin tilanteesta.

Venäjän toimet ovat Haleyn mukaan "törkeä loukkaus Ukrainan suvereniteettia vastaan".

Hätäkokouksessa Ukrainan YK-lähettiläs Volodymyr Jeltshenko vertasi Venäjän toimia Mainilan laukauksiin, joilla Neuvostoliitto oikeutti talvisodan aloittaneen hyökkäyksensä Suomeen.

Neuvostoliitto väitti suomalaisten tulittaneen Mainilan kylää maiden rajalla, mutta oli itse tykkitulen takana.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoo paheksuvansa Venäjän ja Ukrainan välisen tilanteen kärjistymistä Asovanmerellä ja Kertšinsalmessa.

Hän korosti Euroopan maiden vastuuta kriisin ratkaisemisessa, mutta lisäsi, että Eurooppa ei ole tilanteessa yksin.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vaati maanantaina Venäjää vapauttamaan ukrainalaiset merimiehet ja palauttamaan Ukrainan laivaston alukset.

Stoltenbergin mukaan Naton kaikki jäsenmaat antoivat täyden tukensa Ukrainan alueelliselle koskemattomuudelle ja itsemääräämisoikeudelle.

Tykkivene Nikopol ja hinaaja Yany Kapu Kertšin satamassa Ukrainassa.
Tykkivene Nikopol ja hinaaja Yany Kapu Kertšin satamassa Ukrainassa 25. marraskuuta.Sergei Malgavko / Getty Images

Mistä jännitteet Asovanmerellä johtuvat?

Venäjä ja Ukraina ovat kiistelleet Asovanmerellä pitkään. Venäjä valtasi Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan vuonna 2014 ja se on tukenut Itä-Ukrainassa sotivia Venäjä-mielisiä kapinallisia pitkittyneessä konfliktissa.

Krimin liittäminen Venäjään muutti Asovanmeren tilanteen perusteellisesti. Ukrainan tärkeitä satamia sijaitsee Asovanmerellä. Kapea Kertšinsalmi on välttämätön kulkuun Asovanmeren ja Mustanmeren välillä.

Ukraina on valittanut, että Venäjän laivaliikenteelle tekemät tarkastukset koituvat kalliiksi rahtiliikenteelle ja hidastavat sitä. Venäjä alkoi tarkastamaan Asovanmerelle saapuvia ja sieltä lähteviä laivoja aiemmin tänä vuonna.

Toukokuussa tilanne Asovanmerellä kiristyi, kun Venäjä avasi rakentamansa jättimäisen sillan Kertšinsalmen yli. Silta paransi liikenneyhteyksiä Krimin niemimaalta Venäjälle.

Aiheesta lisää:

Kirjeenvaihtajan analyysi: Merellinen konflikti palvelee epäsuosittuja presidenttejä, mutta Venäjälläkään ei ole varaa isoon yhteentörmäykseen

Suomen valtiojohto toivoo, etteivät Ukrainan ja Venäjän suhteet kiristy entisestään

Katso video Venäjän ja Ukrainan alusten törmäyksestä – Sotilasprofessori: Kertšinsalmen selkkauksessa Ukraina on selkeä altavastaaja

Lähteet: STT, Reuters, Associated Press

Lue seuraavaksi