Kuluttajien luottamus vahvistui marraskuussa – pitkällä aikavälillä usko Suomen talouteen hiipuu

Tilastokeskuksen luottamusindikaattorin mukaan suomalaisten usko talouteen on laskenut hiljalleen kuluvan vuoden ajan.

kuluttajabarometrit
Joulukaupan avaava Black Friday -ostospäivä Tammiston XXL:ssä Vantaalla perjantaina 23. marraskuuta.
Joulukauppa avautui Black Friday -ostospäivän voimalla perjantaina 23. marraskuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kuluttajien luottamus talouteen on kohentunut hieman viime kuusta, mutta on laskenut pitkällä aikavälillä, kertoo Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun).

Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorin mukaan suomalaisten usko talouteen on laskenut alaspäin kuluvan vuoden ajan ennen tuoretta nousunykäystä.

Kuluttajien luottamus oli marraskuussa 18,3, lokakuussa 16,8, syyskuussa 20,2 ja elokuussa 21,5. Viime vuoden marraskuussa luottamusindikaattori oli vielä 23,0 ja kuluvan vuoden toukokuussa 24,8.

Luottamusindikaattorissa arvioidaan neljää osatekijää: omaa taloutta, Suomen taloutta, yleistä työttömyyttä ja kotitalouden säästämismahdollisuuksia.

Näistä neljästä kuluttajien odotukset Suomen taloudesta heikkenivät marraskuussa lokakuuhun verrattuna. Näkymät Suomen talouden kehityksestä olivat huonot, mutta odotukset työttömyyskehityksestä sen sijaan entistä valoisammat.

Kuluttajien odotukset omasta taloudesta ja säästämismahdollisuuksista paranivat sen sijaan marraskuussa entisestään.

Kuluttajabarometriin haastateltiin marraskuussa reilut 1 100 ihmistä.

EK: Yritysten luottamus vaihtelee

Yritysten luottamusta mittaavassa EK:n luottamusindikaattorissa (siirryt toiseen palveluun) ei ollut sen sijaan selkeää suuntaa, ja usko Suomen talouteen kehittyi vaihtelevasti.

EK:n luottamusindikaattorista ilmenee, että teollisuudessa luottamus heikkeni loivasti ja päätyi saldolukuun +6, kun se lokakuussa oli +8. Teollisuuden tulos oli silti hyvä, sillä indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +1.

Myös vähittäiskaupan luottamus heikkeni hieman EK:n mittauksessa, mutta oli pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla. Indikaattori painui lukemaan +4, kun edelliskuun tulos oli +11 ja pitkän aikavälin keskiarvo -1.

Rakennusalalla luottamus sen sijaan vahvistui selvästi lokakuun laskun jälkeen. Uusi saldoluku oli +15, kun lokakuun tarkistettu lukema oli +5. Rakennusalan luottamus on selvästi tavanomaista vahvempaa, sillä pitkän aikavälin keskiarvo on -7.

Palveluyrityksissä luottamus pysyi vakaana ja pitkän aikavälin keskiarvossa, lukemassa +14. Vähittäiskaupassa luottamus heikkeni ja indikaattori painui lukemaan +4.