Hyppää sisältöön

Saimaan rannalta löydetty uusia kivikautisia kalliomaalauksia

Maalaukset sijaitsevat Tikaskaarteenvuoren seinämässä.

Kuva: Ismo Luukkonen

Mikkelin Anttolasta on löydetty uusia kivikautisia kalliomaalauksia. Maalaukset sijaitsevat Saimaan Luonterin rannalla Tikaskaarteenvuorella. Alueelta on löydetty jo aiemmin kalliomaalauksia 1990-luvulla, mutta nyt löydetyt uudet maalaukset sijaitsevat viitisen metriä aikaisempia löytöjä alempana.

– Se tarkoittaa sitä, että nämä nyt löydetyt ovat nuorempia kuin aiemmat löydökset, kertoo paikan päällä maalauksia tutkinut arkeologi Timo Sepänmaa.

Maalaukset löysi viime toukokuussa kalliomaalausharrastaja. Hänen tekemänsä löytö Tikaskaarteenvuoren seinämästä muistutti oikeaa kämmenjälkeä. Arkeologi Sepänmaan havintojen mukaan paikan päällä tarkastuksessa havaittiin uusia varmana pidettäviä maalauksia yhdeksän ja puolen metrin matkalta.

Kämmenjäljen lisäksi muut löydetyt kalliomaalaukset ovat pääosin punaisia viivamaisia noin kaksi senttimetriä leveitä jälkiä. Pituutta viivataiteella on viidestä sentistä 25 senttimetriin.

Maalaukset sijaitsevat osin jäkälän alla.

– Siellä ne maalaukset myös pysyvät ja odottavat jatkotutkimuksia. Jäkälää saa harjata ainoastaan museoviraston luvalla, Sepänmaa kertoo.

Kyseessä on suhteellisen harvinainen löytö, sillä uusia kalliomaalauksia löydetään Sepänmaan arvion mukaan yhdestä kahteen kertaan vuodessa.