Presidentti Trump vilkaisi hallintonsa laajaa raporttia ilmastonmuutoksen kustannuksista ja torjui tiedot

Presidentti Donald Trump ei edelleenkään usko, että ilmastonmuutos voisi vaikuttaa Yhdysvaltain talouteen ja laskea sen tuottavuutta.

ilmastonmuutos
Donald Trump puhuu toimittajille Valkoisen talon edustalla 26. marraskuuta.
Donald Trump puhuu toimittajille Valkoisen talon edustalla 26. marraskuuta.Nicholas Kamm / AFP

Yhdysvalloissa julkaistiin viime perjantaina laaja ympäristön tilaa koskeva yhteenveto, jossa on laskettu hintalappu ilmastonmuutoksen aiheuttamille kuluille maan talouteen.

Julkistaminen ajoittui vuoden kiivaimpaan kauppapäivään, joka tunnetaan nimellä Black Friday.

Toistakymmentä kansallista virastoa on koonnut yhteen uusimmat ilmastoraportit, (siirryt toiseen palveluun) jotka ovat karua luettavaa myös Yhdysvalloille.

Yhteenvedon mukaan ilmastosta välittömästi riippuvaiset maatalous, kalastus ja myös turismi kärsivät vuosisadan loppuun mennessä satojen miljardien menetykset, ellei ilmakehän lämpenemistä saada pikaisesti hillityksi.

Kustannukset alkavat näkyä myös kansalaisten terveydessä ja Yhdysvaltain infrastruktuurin, kuten teiden ja rannikkoalueiden kestävyydessä, todetaan yhteenvedossa, jossa on tarkasteltu yhteiskunnan kahtatoista eri osa-aluetta.

"Juuri nyt meillä menee hyvin"

Toimittajat kysyivät maanantaina presidentti Donald Trumpilta Valkoisessa talossa kantaa raportin tietoihin.

– En usko siihen. Olen lukenut siitä osia, enkä usko sitä, hän kuittasi asian.

Trump toisti kantansa, että juuri nyt Yhdysvaltain ilmastonkehityksessä olisi menossa paras jakso, koska teollisuuden hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet vuoden aikana 2,7 prosenttia.

Tämä johtuu teollisuuden käyttämän hiilivoimaenergian vähenemisestä. Samaan aikaan hiilivoimaenergiaa on korvattu lisäämällä öljynporausta ja etenkin vesisärötystä, joka on ympäristölle raskas prosessi.

Trump vieritti syytä ilmastonmuutoksesta Aasialle ja etenkin Kiinalle. Trumpin mielestä ne sotkevat myös Yhdysvaltain talouden näkymiä.

Ilmastoarvion laatineet Yhdysvaltain valtion virastot tekevät työtään kongressin määräyksestä. Edellinen raportti julkaistiin vuonna 2014. Tuorein raportti on järjestyksessä neljäs.

Lähteet: Reuters, AFP