Meksiko ja Yhdysvallat kiistelevät kyynelkaasun käytöstä siirtolaisia vastaan – Trump puolusti kaasua "turvallisena"

Myös lapsia joutui kyynelkaasun uhreiksi Meksikon ja Yhdysvaltain välisellä rajalla. "Maahamme ei pääse, jos ei tulla lainmukaisesti", Trump sanoi.

kyynelkaasu
Pakolaisia vastaan käytetään kyynelkaasua.
Väliamerikkalaiset siirtolaiset pakenivat kyynelkaasua Tijuanan rajanylityspaikalla 25. marraskuuta.Guillermo Arias / AFP

Yhdysvaltojen ja Meksikon välille on puhjennut diplomaattinen kiista Yhdysvaltojen käytettyä kyynelkaasua rajan yli pyrkineitä siirtolaisia vastaan

Meksiko on antanut Yhdysvalloille nootin kyynelkaasun käytöstä Tijuanan ja San Diegon rajanylityspaikalla. Nootissa Meksiko vaatii Yhdysvaltoja tekemään perusteellisen tutkimuksen kyynelkaasun käytöstä.

Yhdysvaltain rajaviranomaiset ampuivat kyynelkaasua siirtolaisjoukkoa kohti sunnuntaina sen jälkeen kun nämä olivat rynnänneet Meksikon rajapoliisin tarkastuspisteen läpi ja kohti Yhdysvaltain rajaa.

Noin 500 siirtolaisen joukko onnistuivat pääsemään ensimmäisen raja-aidan yli, mutta heidän matkansa katkesi ennen toista raja-aitaa, kun Yhdysvallat ampui joukkoa kyynelkaasulla ja kumiluodeilla. Rynnäkössä oli mukana miehiä, naisia ja lapsia.

Trump: Kyynelkaasu on turvallinen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jatkaa kyynelkaasun käytön puolustamista. Trumpin mukaan se on erittäin turvallinen voimakeino.

– Sitä oli käytettävä, koska rajut ihmiset rynnäköivät rajalla. Maahamme ei pääse, jos ei tulla lainmukaisesti, Trump sanoi toimittajille.

Trump vaikutti kuitenkin myöntävän, että myös lapsia oli joutunut kyynelkaasun uhreiksi. Hän ihmetteli toimittajille, miksi vanhemmat lähtevät lastensa kanssa paikalle, jossa kyynelkaasua saatetaan käyttää.

Aiemmin Trump on kuvannut karavaanin siirtolaisia rikollisiksi ja uhkaksi Yhdysvaltain turvallisuudelle. Häntä on syytetty Yhdysvalloissa siitä, että hän pyrkii liioittelemalla lietsomaan karavaanilla perusteettomia pelkoja, jotka sopivat hänen poliittisiin pyrkimyksiinsä.

Pakolaisia vastaan käytetään kyynelkaasua.
Yhdysvaltain rajavalvojat käyttivät kyynelkaasua rajan yli pyrkineitä siirtolaisia vastaan Tijuanan rajanylityspaikalla 25. marraskuuta.David Guzmán / EPA

Silminnäkijä: Lapsia tuupertui

Arvostelijoiden mukaan kyynelkaasun käyttö oli rajaviranomaisilta ylireagointia.

Ihmiset yrittivät peittää kasvojaan ja suojata lapsiaan kaasulta. Erään silminnäkijän mukaan lapsia tuupertui kaasusta. Tuolloin osa siirtolaisista olisi alkanut heitellä rajavartijoita kivillä.

Siirtolaiset pakenivat takaisin Meksikon puolelle.

– Meille sanottiin, että saisimme turvapaikan, jos pääsisimme ensimmäisen rajaesteen yli. Olisimme silloin jo Yhdysvalloissa. Nyt tuntuu kuin he haluaisivat tappaa meidät, olemme hyvin peloissamme, kertoi hondurasilainen Flor Jiménez.

Jiménez yritti Yhdysvaltoihin yhdessä miehensä, sisarensa ja nuoren tyttärensä kanssa.

Meksiko on alkanut karkottaa ensimmäisiä siirtolaisia, jotka sunnuntaina osallistuivat rynnäkköön rajalla. Meksiko on ilmoittanut karkottavansa satoja siirtolaisia, jotka yrittivät viikonloppuna päästä Meksikon ja Yhdysvaltain rajan yli.

Lähteet: AP, AFP