1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. antisemitismi

CNN:n kysely: Juutalaisvastaisuus yhä voimissaan Euroopassa – juutalaisten valtaa pidetään liian suurena

Moni vastaaja on huolissaan antisemitismin lisääntymisestä, mutta paljon on myös niitä, jotka syyttävät siitä juutalaisten omaa käytöstä.

Kyselyyn vastanneista viisi prosenttia ei ollut kuullutkaan holokaustista. Kuvassa natsi-Saksan perustamista keskitysleireistä tuhoisin, Auschwitz-Birkenau. Kuva: Joel Saget / AFP

Eurooppalaisista suhteellisen harva myöntää suhtautuvansa kielteisesti juutalaisiin, mutta vanhat juutalaisvastaiset stereotypiat elävät edelleen, ilmenee yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n kyselystä. (siirryt toiseen palveluun)

Moni eurooppalainen myös uskoo, että juutalaisia on paljon enemmän kuin heitä oikeasti on, seitsemässä EU-maassa tehty kysely kertoo.

Samaan aikaan on hiipumassa eurooppalaisten tietämys juutalaisten joukkomurhasta toisen maailmansodan aikana. Kolmannes vastaajista sanoi, että he tietävät vähän tai eivät tiedä mitään natsien tekemästä joukkomurhasta.

Kyselyä varten tehtiin haastatteluja Itävallassa, Ranskassa, Saksassa, Puolassa, Unkarissa, Ruotsissa ja Britanniassa. Kussakin maassa haastateltiin yli tuhatta ihmistä.

Unohtuuko holokausti?

Selvälle enemmistölle vastaajista juutalaisten toisen maailmansodan aikainen joukkomurha on tuttu asia. Melko paljon tai paljon siitä tiesi noin 70 prosenttia vastaajista.

Kuitenkin joka kolmas eurooppalainen ei tiedä kuuden miljoonan ihmisen joukkomurhasta juuri mitään. Viisi prosenttia sanoo, ettei ole kuullutkaan siitä.

Liki jokaisen saksalaiskaupungin kaduilla voi törmätä messinkisiin muistokiviin, jotka dokumentoivat juutalaisten asukkaiden kohtaloita. Kuva: Craig Stennett / AOP

Tietämättömien osuus on suurin Adolf Hitlerin synnyinmaassa Itävallassa. 40 prosenttia itävaltalaisaikuisista sanoi, ettei tiedä holokaustista paljoakaan. Nuorista peräti 12 prosenttia ei ollut koskaan kuullutkaan siitä.

Miksi pitäisi muistaa?

Kaksi kolmasosaa vastaajista uskoo holokaustin muistamisen auttavan varmistamaan, ettei vastaavaa pääse enää tapahtumaan.

Puolalaisista näin ajattelee jopa 80 prosenttia. Natsi-Saksan kaikkein tuhoisin keskitysleiri Auschwitz-Birkenau (siirryt toiseen palveluun) sijaitsi miehitetyssä Puolassa.

Puolet vastaajista uskoo, että toisen maailmansodan aikaisen juutalaisten joukkotuhon muistaminen auttaa torjumaan antisemitismiä nykypäivänä.

Antisemitismiä pidetään kasvavana ongelmana

Puolet vastaajista pitää tärkeänä, että heidän maansa hallitus taistelisi entistä jämäkämmin antisemitismiä vastaan. 40 prosenttia uskoo, että juutalaisilla on riski joutua rasistisen väkivallan kohteeksi vastaajan kotimaassa.

Kuitenkin lähes viidennes syytti antisemitismistä juutalaisten käyttäytymistä. Yli viidenneksen mielestä syynä antisemitismiin on Israelin valtion toiminta.

Ennakkoluuloja ja stereotypioita

Joka kymmenes vastaaja sanoi suhtautuvansa kielteisesti juutalaisiin. Puolassa luku oli peräti 15 prosenttia ja Unkarissa 19 prosenttia.

Yksi Euroopan suurimmista synagogista sijaitsee Budapestissa kaupungiosassa, joka houkuttelee nykyään erityisesti juhlimaan tulleita turisteja. Aiemmin alue tunnettiin juutalaiskortteleina. Kuva: Uwe Tautenhahn

Vaikka kielteisesti juutalaisiin suhtautuvien osuus väestöstä on sinänsä merkittävä, selvästi useampi suhtautuu kielteisesti muihin vähemmistöihin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kielteisesti suhtautuvia on 36 prosenttia, muslimeihin ja romaneihin vielä hitusen tätäkin enemmän.

Kuva on kuitenkin toinen, kun eurooppalaisten näkemyksiä juutalaisista kysytään tarkemmin. Perinteisiin juutalaisvastaisiin stereotypisiin väittämiin uskovia on selvästi enemmän kuin niitä, jotka myöntävät suhtautuvansa juutalaisiin kielteisesti.

Puolassa ja Unkarissa joka kymmenes uskoo, että juutalaisilla on liian paljon taloudellista valtaa maailmassa. Joka kolmas uskoo heillä olevan liikaa poliittista vaikutusvaltaa ja joka neljännes liikaa valtaa mediassa.

Itävaltalaisista peräti kolmannes pitää juutalaisten taloudellista vaikutusvaltaa liian suurena, ranskalaisista ja saksalaisista neljännes. Kaikissa kolmessa maassa juutalaisten valtaa mediaan pitää liian suurena kolmannes ja valtaa sodissa ja konflikteissa neljännes.

Juutalaisia ei tunneta, mutta heitä uskotaan olevan paljon

Kaksi kolmasosaa vastaajista arvioi juutalaisten määrän todellista isommaksi sekä maailmassa että kotimaassaan.

Neljännes unkarilaisista sekä viidennes briteistä ja puolalaisista uskoo, että juutalaisia on maailman väestöstä 20 prosenttia. Todellisuudessa heitä on 0,2 prosenttia.

40 prosenttia vastaajista arvioi juutalaisten osuudeksi oman maansa väestöstä 3–10 prosenttia. Todellisuudessa missään muualla kuin Israelissa juutalaisia ei ole enempää kuin kaksi prosenttia (siirryt toiseen palveluun) maan väestöstä.

Juutalaisten määrä yliarvioitiin siitä huolimatta että enemmistö vastaajista ei ollut ollut tekemisissä kenenkään juutalaisen kanssa.

Suhtautuminen Israelin arvosteluun jakaa mielipiteitä

54 prosenttia vastaajista katsoo, että Israelilla on oikeus olla olemassa juutalaisena valtiona. Puolalaisista näin ajattelee kaksi kolmasosaa.

Joka kolmas uskoo, että Israelin arvostelemisen motiivina on usein antisemitismi. Yhtä moni uskoo, että Israelin tukijat käyttävät antisemitismi-syytöksiä vaientaakseen Israelin arvostelijat.

Kolmannes uskoo, että Israel käyttää holokaustia tekojensa oikeuttajana.

Lue myös:

"Israeliakin pitää voida arvostella" – Israelissa kiistellään siitä, mitä on juutalaisvastaisuus

"Näin se silloinkin alkoi" – holokaustista selvinnyt Margot Friedländer huolestui juutalaisvastaisuuden noususta Saksassa

Paavi varoitti liettualaisia antisemitismin uudesta noususta