Hyppää sisältöön

Tässä ovat Finlandia-voittajat 2018: Olli Jalonen, Seppo Aalto ja Siiri Enoranta – Lue voittajien kommentit ja tarinat teosten synnystä

Kaunokirjallisuuden Finlandian saanut Olli Jalonen nappasi palkinnon jo toistamiseen.

Vuoden 2018 Finlandia-voittajat  julkistetaan
Vuoden 2018 Finlandia-voittajat julkistetaan

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saa tänä vuonna Olli Jalonen teoksestaan Taivaanpallo. Romaanissa tapahtumia kuvataan tiedonjanoisen pikkupojan silmin. Valistuksen aika on alkamassa ja Saint Helenan saarella asuva oppivainen Angus on sen ilmentymä. Hänen oppi-isänään on tähtitieteilijä Edmond Halley, jonka me jälkipolvet tunnemme Halleyn komeetasta. Lontoossa asuva Halley opettaa Anguksen ajattelemaan

Palkinto on Jaloselle toinen laatuaan, ensimmäinen myönnettiin vuonna 1990 romaanista Isäksi ja tyttäreksi. Hän ja Bo Carpelan ovat ainoat kirjailijat, joille Finlandia on myönnetty kahdesti.

Palkinnon saajan päätti tänä vuonna kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saa tänä vuonna Seppo Aalto teoksestaan Kapina tehtailla: Kuusankoski 1918. Kirja käsittelee Suomen sisällissotaa Kymintehtaiden tehdastyöntekijöiden näkökulmasta. Palkinnon saajan päätti dokumenttiohjaaja, taiteilijaprofessori Virpi Suutari.

Lasten ja nuorten kirjallisuuden Finlandian saa puolestaan Siiri Enoranta kirjastaan Tuhatkuolevan kirous. Sen saajasta päättäneen toimittaja Riku Rantalan mukaan kyseessä on mieikuvituksellinen teos, joka käsittelee mm. "kysymyksiä ympäristön tulevaisuudesta, yksilön vastuusta, sukupuolirooleista, rakastamisen vaikeudesta, väkivallasta, totuuden jälkeisestä ajasta".

Palkitut saavat kukin 30 000 euroa. Jokaisessa kategoriassa on ehdolla kuusi teosta.

Yleisö on jo saanut äänestää suosikkejaan. Lukijat valitsivat voittajiksi Katja Ketun romaanin Rose on poissa, Helena Ruuskan kirjoittaman elämäkerran Hugo Simberg. Pirut ja enkelit ja Taru Anttosen ja Milla Karppisen toimittaman satukirjan Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan.

Lue lisää: