Kemin talousahdinko syvenee: Budjetti pettämässä lähes seitsemällä miljoonalla eurolla

Vielä toukokuussa arvioitiin, että budjetti pettäisi vajaalla kolmella miljoonalla eurolla.

Talousvaikeudet
Kemin kaupungintalo
Kemin kuluvalle vuodelle laadittu talousarvio on pettämässä erityisesti sosiaali- ja terveystoimen kuuden miljoonan euron nettoylityksen vuoksi.Risto Koskinen / Yle

Kemin kuluvan vuoden talousennuste on synkentynyt. Vielä toukokuussa arvioitiin, että budjetti pettäisi 2,7 miljoonalla eurolla, mutta lokakuun tilanteen perusteella talous toteutuu 6,8 miljoonaa ennakoitua heikommin.

Pahiten on pettänyt sosiaali- ja terveystoimi, jonka nettoylitys tälle vuodelle laaditusta talousarviosta on noin kuusi miljoonaa. Toinen iso taloutta heikentävä tekijä on verotulojen ennakoitua vähempi kertymä. Verotuloja arvioidaan kertyvän noin 2,5 miljoonaa euroa arvioitua vähemmän.

Kaupunginhallitus käsittelee talousasioita tiistaina ja päättää muun muassa ensi vuoden budjettiesityksestä. Kaupunki on tehnyt korjausliikkeitä talouteen muun muassa lisäämällä Kemin energian ja veden sekä sataman tuloutusta miljoonalla eurolla.

– Lisäksi osassa hallintokuntia on tehty alituksia, kertoo talousseurannan valmistellut suunnittelusihteeri Katja Heberg.

Kemin vuosikate on painumassa 1,1 miljoonaa euroa miinukselle ja tilikauden alijäämäksi on tulossa 5,1 miljoonaa euroa.

Kaupunki nosti vasemmistopuolueiden äänillä kunnallisveroa kuluvalle vuodelle.

Veronkorotuksella oli tarkoitus kerätä 1,7 miljoonaa euroa, jotka oli tarkoitus käyttää kaupungin suunnittelemaan päiväkoti- ja kouluverkon uudistamiseen. Rahat ovat kuitenkin uponneet kaupungin talouden heikkoon kehitykseen.