1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiinteistön vuokraajilla oli yhteyksiä liivijengiin, ja KRP paljasti tämän kaupungille – oikeusasiamiehen mukaan poliisi toimi laittomasti

Eduskunnan oikeusasiamies totesi lausunnossaan, että yhteiskunnallisesti toivottava motiivi ei sellaisenaan oikeuta poliisin toimintaa.

Kotimaan uutiset
Keskusrikospoliisin nimi talon seinäkraniitissa.
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Keskusrikospoliisi (KRP) toimi lainvastaisesti antaessaan tietoja tulevista vuokralaisista Helsingin kaupungille, päätti eduskunnan oikeusasiamies tiistaina.

Kaupunki oli vuokraamassa tonttia ja kysyi keskusrikospoliisilta vuokraamisesta kiinnostuneiden yhtiöiden kytköksistä Bandidos-liivijengiin.

KRP:n rikosylikomisario ja rikosylikonstaapeli antoivat lausunnon, jonka mukaan yhtiöissä valtaa käyttävät henkilöt ovat liivijengin jäseniä ja että kyseinen ryhmä on todettu useissa oikeuden ratkaisuissa järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.

Kaupunki ilmoitti tähän lausuntoon viitaten vuokrausta aikoneelle taholle, että asiassa erittäin todennäköisesti tulisi kielteinen päätös.

Poliisin toiminnasta kantelivat oikeusasiamiehelle tontin vuokrauksesta kaupungin kanssa neuvotelleen yhtiön hallituksen jäsenet.

He sanoivat kantelussaan, että KRP:n lausunnoissa mainittuja henkilöitä ei ole tuomittu rikoksista ja että lausunnoissa on viitattu tuomioistuimen ratkaisuihin, jotka eivät koske Bandidos Helsinki -kerhoa. Kantelijoiden mukaan KRP oli lausunnon antamalla haitannut heidän elinkeinonvapauttaan ja oikeuttaan työhön.

Liivijengijäsenyys rinnastettavissa yhdistystoimintaan

Oikeusasiamies totesi, että tuomioistuinratkaisut ovat julkisia eikä rikos ole yksityisasia.

Henkilön jäsenyys liivijengissä oli kuitenkin oikeusasiamiehen mukaan yhdistystoimintaan osallistumiseen rinnastettava yksilön omaan elinpiiriin kuuluva salainen tieto. Viranomaisten välillä voi oikeusasiamiehen mukaan luovuttaa salassa pidettävää tietoa, mutta vain, jos siitä on laissa erikseen säädetty.

Tällaista säännöstä ei tässä tapauksessa ollut.

– Se, että poliisilla on lainmukainen ja yhteiskunnallisesti toivottava motiivi menettelylleen, ei siis vielä sellaisenaan oikeuta tällaista poliisin toimintaa, vaan sille tulee löytyä toimivaltaperuste laista, päätöksessä sanotaan. Helsingin kaupunki toimi oikeusasiamiehen mukaan oikein, sillä se oli pyytänyt vain julkisia tietoja poliisilta.

Lue seuraavaksi