Hyppää sisältöön

Perintöveroa koskevan kansalaisaloitteen käsittely pysähtyi – oppositio kummissaan: "Avaa pään hurjalta tuntuvalle menettelylle"

Oppositio syyttää hallituspuolueita vaalitaktikoinnista. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja vetoaa siihen, ettei isosta asiasta ole järkevää tehdä mietintöä aivan vaalikauden lopussa.

Vasemmistoliiton edustaja Kari Uotila. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Perintö- ja lahjaveron poistamista vaatinut kansalaisaloite ei etene eduskunnan äänestettäväksi.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on päättänyt, ettei perintö- ja lahjaveron poistamista vaatineesta kansalaisaloitteesta tehdä mietintöä.

Tähän päädyttiin äänin 12–9 hallituspuolueiden eli keskustan, kokoomuksen ja sinisten äänin.

Kyseessä on poikkeuksellinen toimi, sillä kansalaisaloitteista on tehty lähes poikkeuksetta mietintö.

Oppositiopuolueet SDP, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto kertovat vaatineensa kansalaisaloitteen kunnollista käsittelyä, mutta hävinneensä ratkaisevan äänestyksen valiokunnassa.

Valtiovarainvaliokunnan jäsen Timo Harakka (sd.) syyttää hallitusta poliittisesta taktikoinnista vaalien alla.

– Hallituspuolueet eivät taktisesti halunneet tilanteeseen, jossa eduskunta ottaisi kriittisen kulman perintöveroon ja he eivät voisi vaaliteltoilla luvata perintöverosta säästämistä ja luopumista, kuten ovat tähän asti tehneet, hän sanoo Ylelle.

Harakka pitää vastenmielisenä, että "politikoinnilla kaadetaan kansalaisaloitteen idea".

Aiemmin mietintöä ei ole tehty Paavo Väyrysen kansalaisaloitteesta, jonka mukaan Suomen pitäisi erota euroalueesta.

– Se ei kuitenkaan kuulunut eduskunnan toimivaltaan, Harakka sanoo.

"Kansalaisaloite ansaitsee arvostuksen"

Myös valtiovarainvaliokunnan jäsen Kari Uotila (vas.) pitää tapahtunutta erikoisena.

– Kansalaisaloiteinstituutio ansaitsee sen arvostuksen ja kunnioituksen, mitä sillä on haettu. Eli se antaa kansalaisille mahdollisuuden tarpeeksi nimiä keräämällä viedä asioita lainsäädäntöön tänne eduskuntaan. Tähän asti tätä on kunnioitettu.

Uotilan mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun "kansalaisaloite aiotaan poliittistaktisilla syillä ohittaa".

– Tämähän avaa pään aivan hurjalta tuntuvalle menettelylle: hallituspuolueet päättävät sen, minkälainen kansalaisaloite ansaitsee asiallisen käsittelyn eduskunnassa ja minkälainen ei, hän kummastelee.

Kalli vetoaa aikatauluun ja asian suuruuteen

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.) huomauttaa, että myös Paavo Väyrysen kansalaisaloitteen kanssa toimittiin samoin perustuslakivaliokunnassa.

– Valiokuntahan voi päättää, joko mietintö tehdään tai ei. Kun tätä asiaa on verojaostossa käsitelty ja kuultu asiantuntijoita, kävi ilmi, että asia on hyvin moniulotteinen ja laaja ja vaikuttaa moneen eri asiaan. Sen tähden näin vaalikauden lopulla ei haluttu lähteä tekemään mietintöä, Kalli puolustautuu.

Kallin mukaan asian käsittelyssä ei ole myöskään ilmennyt, että yksikään puolue olisi valmis luopumaan lahja- ja perintöverosta.

Mutta mitä kansalaiset ajattelevat siitä, että kansalaisaloitteen käsittely näin pysähtyy? Lahja- ja perintöverolla on suuri merkitys valtion tuloihin, sanoo Kalli.

– Valtiovarainvaliokunnalla on vastuu siitä, että tulot ja menot ovat tasapainossa. Nyt ollaan vaalikauden lopussa, niin tämähän on senkaltainen kysymys, joka pitää ratkaista seuraavan hallituksen hallitusneuvotteluissa. Eli että löydetään korvaava tulonmuodostus, jos lahja- ja perintövero päätetään poistaa.

Kalli ei niele syytöksiä vaalitaktikoinnista.

– Hallituspuolueiden taholta voisi todeta ihan samalla tavalla, syyttää oppositiota ihan samoilla verukkeilla. Suurin osa oppositiopuolueista on valmis nostamaan lahja- ja perintöveroa.

Kansalaisaloitteen pysähtymisestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).