Millainen taistelu potilaista käydään? Onko potilas kisan häviäjä vai voittaja? Tästä keskusteltiin keskussairaalassa Hämeenlinnassa

Taistelevatko sairaalat potilaista verissä päin? Voittaako se, jolla on eniten markkinointibudjettia? Tästä keskusteltiin Kanta-Hämeen keskussairaalassa terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa.

terveydenhoito
Lääkärin hoitovälineitä
Katso keskustelun tallenne klikkaamalla kuvaa.

Kiireettömän erikoissairaanhoidon vapaa valintaoikeus tuli voimaan vuonna 2014. Esimerkiksi polvileikkaukseen tuleva potilas voi valita leikkaussairaalansa kaikista Suomen julkisista terveysasemista ja sairaaloista. Mutta millä perusteilla potilas voi tehdä valintansa? Saako potilas tarpeeksi tietoa päätöksensä tueksi?

THL:n ylijohtaja Marina Erhola, KHSHP:n (Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin) hallintoylilääkäri Hanna Kuusisto ja KHSHP:n hallituksen puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki keskustelivat torstaina suorassa verkkolähetyksessä. Keskustelua veti Yle Hämeenlinnan toimittaja Kati Turtola.

Pöydän äärellä KHSHP:n (Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin) hallintoylilääkäri Hanna Kuusisto, THL:n ylijohtaja Marina Erhola, Yle Hämeenlinnan toimittaja Kati Turtola ja KHSHP:n hallituksen puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki
Kuvassa vasemmalta Hanna Kuusisto, Marina Erhola, Kati Turtola ja Kaija-Leena Savijoki.Maarit Piri-Lahti / Yle

Marina Erholan mielestä asiakkaista ei kilpailla "verissä päin". Hän kertoi, että keskimäärin noin seitsemän prosenttia ihmisistä on vaihtanut erikoissairaanhoidon palveluntuottajaansa. Kantahämäläisistä 12 prosenttia on käyttänyt palveluja muualla kuin Kanta-Hämeessä. Yliopistosairaalapaikkakunnilla vaihtajien määrä on pienempi, muualla suurempi.

– Riskejä voi liittyä yltiömarkkinointiin, mutta en pidä niitä vakavina. Lainsäädäntö ja asetusmuutokset muuttavat järjestelmää enemmän kuin valinnanvapaus, mutta valinnanvapaus on hyvä elementti ja se kannattaa taiten käyttää, hän sanoo.

Hallintoylilääkäri Hanna Kuusiston mukaan Kanta-Hämeen keskussairaalaan on myös hakeutunut potilaita entistä enemmän muualta. Harvemmin kuitenkin pitkäaikaishoidossa käydään muualla.

Mielikuvia vai faktaa?

Valinnanvapaus on saanut aikaan sen, että sairaalat kilpailevat keskenään potilaista. Suuria sairaaloita onkin moitittu paisuvista markkinointibudjeteista. Onko potilaan etu, että terveydenhuolto-organisaatio käyttää rahaa mielikuvamarkkinointiin?

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki muistutti, että potilaan valintojen perusteita on selvitetty alkuvuodesta. Merkittäviksi tekijöiksi valinnoissa nousivat hoidon laatu, hoitopaikan sijainti ja potilaan kokemukset hoidosta.

– Myös jonotusaikojen pituus on ollut merkittävä tekijä. Markkinointiraha kyllä vaikuttaa, kuinka hyvin sairaala tunnetaan oman alueen ulkopuolella. Potilas ei valita hoitopaikkaa, jos ei tunne, millaisia sairaaloita meillä täällä on.

Naapurimaakunnissa ei ole myöskään yhtä suurta tietoisuutta valinnanvapauden mahdollisuudesta erikoissairaanhoidossa. Savijoen mielestä kantahämäläisten tietoisuutta on nostanut perusterveydenhuollon valinnanvapauspilotti Hämeenlinnassa.

Hanna Kuusisto toivoi avoimia laaturekisterejä, jotta vertailu sairaaloiden välillä olisi potilaalle mahdollista.

Kehuja asiakastyytyväisyydestä

Marina Erhola kehui, että Kanta-Häme on pärjännyt erittäin hyvin kansallisissa asiakastyytyväisyyskyselyissä. Sairaanhoitopiiri on Savijoen mukaan ykkösenä palveluun pääsyn nopeudessa. Keskustelijat pitivät yhdenvertaisuuden kannalta tärkeänä, että koko Suomessa käytetään samoja hoidon tarpeen arviointikriteerejä.

Parhaillaan suunnitteilla on kahdeksan, ehkä jopa yhdeksän tähden sairaala, jossa Hämeenlinna, Tampere ja mahdollisesti myös Seinäjoki yhdistäisivät toimintojaan. Miten yhteistyö parantaisi potilaiden palvelua?

– Potilaan näkökulmasta kaikkiin näihin sairaaloihin on kohtuullisen lyhyet matkat. Potilaan kannalta on paljon tärkeämpää, että saa hyvän hoidon ja pääsee nopeasti sairaalaan. Kanta-Häme on kolmen suuren yliopistosairaalan puristuksessa. Ellemme hoida asioita taiten, on vaarana, että menetämme potilaita muualle, sanoi Savijoki.

Yle Hämeenlinnan toimitus on tänään jalkautunut Kanta-Hämeen keskussairaalaan koko päiväksi tekemään lähetystä ja juttuja niin radioon, televisioon kuin verkkoonkin. Seuraa somessa tunnisteella #Ylesairaalassa.