Poliisi epäilee: Ulkomailta huijattiin Suomeen naisia toimimaan prostituoituina – käytetty hyväksi uhrien turvattomuutta

Ryhmän käytössä oli useita prostituution harjoittamista varten vuokrattuja asuntoja muun muassa Helsingissä ja Vantaalla.

ihmiskauppa
Kaksi poliisia.
Toni Pitkänen / Yle

Helsingin poliisi epäilee, että ulkomaalaisten ryhmä on järjestänyt Suomeen naisia toimimaan prostituoituina.

Poliisi ei kommentoi epäiltyjen tai uhrien kansalaisuuksia, mutta epäiltyjen kerrotaan olevan eurooppalaisia ja uhrien kotoisin Euroopan laitamailta.

Tapauksessa on poliisin mukaan käytetty hyväksi uhrien turvatonta tilaa.

– Tähän kokonaisuuteen liittyy yhteensä kuusi rikoksen uhria. He olivat alisteisessa asemassa muun muassa kielitaidon puutteen tai rahattomuuden vuoksi, sanoo poliisin tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisin mukaan uhrit olivat Suomessa keskimäärin runsaan kuukauden ja poistuivat sitten maasta. Poliisi on kuulustellut naisia esitutkinnan aikana.

Naiset on poliisin epäilyn mukaan houkuteltu Suomeen lupaamalla hyviä palkkioita seuralaistoiminnasta ja seksikaupasta. Naiset ovat kuitenkin tilittäneet suurimman osan tienaamistaan rahoista jutun pääepäillylle.

– Ryhmän käytössä oli useita prostituution harjoittamista varten vuokrattuja asuntoja muun muassa Helsingissä ja Vantaalla. Ryhmällä oli myös auto, jota käytettiin huolto- ja kotikäyntitarkoituksissa, Larkio toteaa.

Epäilty on vangittuna

Poliisi löysi kiinnoton yhteydessä 37-vuotiaan ulkomaalaisen miehen hallusta 24 000 euroa käteistä rahaa. Hän on vangittuna, ja häntä epäillään ihmiskaupasta.

Miehen epäillään järjestäneen Suomeen myös niin sanottuja vartijoita, jotka ovat valvoneet toimintaa. Myös heitä epäillään ihmiskaupasta.

– Näitä vartijoina toimineita miehiä on kaksi. Heidät on vapautettu tutkintavankeudesta.

Tutkinnanjohtaja Jukka Larkio komentoi Ylelle, että näin montaa uhria koskevat ihmiskauppatapaukset ovat harvinaisia.

– Ei niitä ole juuri ollut sillä lailla, että uhreja on näin monta. Uhrien määrän suhteen tämä on laaja ihmiskaupparikos.

Asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan joulukuussa.

Ihmiskauppaosuuden lisäksi poliisilla on tutkinnassa seksin ostajia koskeva tutkinta. Useita ihmisiä epäillään seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä.

27.11.2018 kello 16.15 lisätty Jukka Larkion kommentti tapauksen harvinaisuudesta.