Hyppää sisältöön

Pääseekö epäonninen Suomi 100 -satelliitti vihdoin avaruuteen? Kantoraketti on määrä laukaista huomenna

SpaceX-yhtiön uudelleenkäytettävän kantoraketin on tarkoitus viedä kymmeniä satelliitteja avaruuteen huomisiltana Suomen aikaa.

Havainnekuva Suomi 100 -satelliitista avaruudessa. Kuva: Aalto-yliopisto

Suomen satavuotisjuhlasatelliitin on määrä lentää avaruuteen keskiviikkona 28. marraskuuta kello 20.32 Suomen aikaa, kertoo Aalto-yliopisto.

Intialaisen kantoraketin piti alun perin viedä Suomi 100 -satelliitti (siirryt toiseen palveluun) avaruuteen jo noin vuosi sitten. Tekniset ongelmat kuitenkin lykkäsivät laukaisua.

Myöhemmin suomalaissatelliitin kyytipojaksi vaihdettiin amerikkalaisen SpaceX-yhtiön kantoraketti Falcon 9. Sen laukaisun piti tapahtua viime viikolla, mutta SpaceX siirsi laukaisuhetkeä raketille tehtävien tarkastusten vuoksi.

Falcon 9 on uudelleenkäytettävä. Raketin ensimmäinen vaihe palaa tehtävänsä suoritettuaan takaisin Maahan ja se voidaan käyttää uudelleen.

Aalto-yliopisto kertoo, että nyt on kyseessä ensimmäinen kerta, kun SpaceX käyttää samaa rakettia kolmatta kertaa. Siksi raketin huolto- ja tarkistustoimet vievät oletettua enemmän aikaa.

Falcon 9:n on määrä viedä yhdellä kertaa avaruuteen Suomi 100 sekä 63 muuta piensatelliittia. Kantoraketti vapauttaa satelliitit 575 kilometrin korkeudessa olevalle radalle, joka kulkee lähes maapallon napojen yli.

Suomi 100 -satelliitin tehtävänä on mitata lähiavaruuden avaruussääilmiöitä ja kuvata esimerkiksi revontulia, maapalloa ja erityisesti Suomea.

Jos laukaisu toteutuu suunnitellusti, niin Aalto-yliopisto toivoo saavansa satelliittiin yhteyden jo aamuyöstä torstaina.

Lue myös: