Levin matkailukeisarinna syytti "pahan puolelle" siirtymisestä – Kittilän konkaripäättäjä yritti estää laittomuudet

Kunnanvaltuuston puheenjohtajana toiminut oikeusnotaari Inkeri Yritys varoitti laittomista päätöksistä luottamushenkilöitä, jotka nyt ovat syytteessä virkarikoksista.

Inkeri Yritys kertoi itsekin aluksi ajatelleensa, että Mäkelän olisi kannattanut odottaa tutkintapyynnön kanssa. Yritys tuli toisiin ajatuksiin, kun Mäkelä perusteli virkavastuulla tekemäänsä päätöstä. Kuva: Annu Passoja / Yle

Kittilän valtuuston varapuheenjohtajana tätä nykyä toimiva Inkeri Yritys on yksi harvoista vuosien 2013 - 2014 kuntapäättäjistä, jotka eivät ole syytteessä virkarikoksista. Syyttäjä oli kutsunut Yrityksen todistajaksi oikeudenkäyntiin.

– Viime vuodet ovat olleet rankkoja. Vasemmistoliiton ryhmästä minut eristettiin, minusta on tehty tutkintapyyntöjä ja olen joutunut antamaan selvityksiä. On tullut erikoisia soittoja, uhkauskin, mutta en ole ruvennut pelkäämään, Yritys totesi käräjäistuntoon saapuessaan. Nykyään hän edustaa Oikeudenmukainen Kittilä - ryhmää.

Yritys kertoi syyttäjän kuulustelussa kunnanhallituksen tunnelman muuttuneen täysin sen jälkeen, kun kunnanjohtaja Anna Mäkelä jätti joulukuussa 2013 tutkintapyynnön Levin hissiyhtiön toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta.

– Kun Mäkelä puhui, oli niskojen nakkelua ja ilveilyä. Mäkelän päälle puhuttiin, eikä puheenjohtaja hallinnut tai halunnut hallita tilannetta. Ala-arvoinen käyttäytyminen tuli sinne kokouksiin, Yritys sanoi.

Kirjoitti itse muistion kuulemisestaan

Kittilän kunnanvaltuusto päätti keväällä 2014 perustaa tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamista. Inkeri Yritys kutsuttiin tuolloin kuultavaksi vuorokauden varoitusajalla.

– Kysyin, että kuka laatii kuulemisesta muistion ja minulle sanottiin, ettei sellaista laadita.

Yritys vaati oman sekä Mäkelän oikeusturvan nimissä, että muistio laaditaan ja valiokunnan puheenjohtaja lupasi sen tehdä. Yritys kertoo saaneensa pitkään asiaa perättyään muistion, jota ei voinut hyväksyä. Yritys kirjoittikin muistion kuulemisestaan itse.

Syytetyt kuntapäättäjät ovat oikeudessa kertoneet Anna Mäkelän erottamiseen syyksi pitkän ajan kuluessa syntyneen luottamuspulan. Tätä Yritys kummastelee.

– Uusi valtuustokausi alkoi vuonna 2013 ja valtuustossa oli 13 uutta valtuutettua. Ihmettelin, kun alettiin puhua pitkäaikaisesta luottamuspulasta.

Yritys ei epäröinyt arvioida Mäkelää erottaneiden kuntapäättäjien motiiveja.

– Minulle oli ihan selvää, että kyse oli tutkintapyynnöstä. Ei siinä mitään muuta syytä ollut lähteä Annaa erottamaan.

"Kunnioitan hirveän paljon Jounin työtä"

Yrityksen mukaan kunnanjohtaja Mäkelä teki oikein tehdessään tutkintapyynnön tilanteessa, jossa epäily väärinkäytöksestä Levin hissihankinnassa oli olemassa. Kittilän kunta omistaa enemmistön hissiyhtiöstä.

– Siinä oli suurista rahoista kyse, joten kyllä se on kova vastuu kunnanjohtajalla ja päättäjilläkin.

Yritys istui tuolloin yhdeksättä vuotta hissiyhtiön hallituksessa, joka myös päätti yksimielisesti tehdä tutkintapyynnön. Pian Yritys sai Palosaaren sisarelta Päivikki Palosaarelta tuohtuneen puhelun, jota Jouni Palosaari jälkikäteen pahoitteli. Pari vuotta myöhemmin Päivikki Palosaari lähestyi uudelleen Inkeri Yritystä.

– Hän kysyi, että "oletko mennyt sen takia pahan puolelle, että olet Anna Mäkelän kaveri", Yritys muisteli. Mäkelän kaverina Yritys ei itseään pidä.

– Sitä ei hyväksytty, että olin toista mieltä asioista. Mutta en minä voi lähteä lakia rikkomaan, vuodesta 1984 Kittilän kuntapäättäjänä toiminut Yritys sanoi.

Hän myös kiisti, että hänellä olisi mitään Jouni Palosaarta vastaan.

– Tykkään, että hän on mukava ihminen. Kunnioitan hirveän paljon sitä työtä, mitä hän on tehnyt Levillä ja niin varmasti kaikki muutkin.

"Ei herranjumala, onko tämä se paperi"

Tiistaina ensimmäisenä todistusvuorossa oli Helena Huikuri-Kujala, joka istui vasemmistoliiton valtuutettuna Mäkelän erottamisen aikaan. Hän kertoi allekirjoittaneensa aloitteen tilapäisen valiokunnan perustamisesta kuvitellen valiokunnan selvittävän joidenkin luottamushenkilöiden luottamuksen puutetta Mäkelään.

Huikuri-Kujala kertoo kuulleensa Yle Lapin radion uutislähetyksestä, että tilapäisen valiokunnan tarkoitus on erottaa Mäkelä.

– Siinä heräsi tunne, että ei herranjumala, onko tämä se sama paperi, Huikuri-Kujala muistaa ihmetelleensä vihaisena.

Hän kertoi oikeudessa pyytäneensä nähtäväkseen paperia, johon oli nimensä laittanut, mutta alkuperäistä paperia ei koskaan löytynyt. Huikuri-Kujala äänestikin vastaan, kun valtuustossa äänestettiin tilapäisen valiokunnan perustamisesta.