Kemin kaupunginteatterin kevät: Kantaesitys paikallisesta selviytymistarinasta vuodelta 1918

Kaupunginteatterin kevään toinen ensi-ilta on lastennäytelmä Sotta Pyttynen.

Kemin kaupunginteatteri
Velka
Kimmo Hirvenmäen kirjoittama Velka on saanut vaikutteita paikallishistorian tositapahtumista.Kemin kaupunginteatteri

Kemin kaupunginteatteri toteuttaa keväällä kaksi uutta ensi ensi-iltaa. Kimmo Hirvenmäen kirjoittama Velka on paikallinen selviytymistarina vuodelta 1918 ja se tulee ensi-iltaan Tullimakasiinin näyttämöllä tammikuussa.

– Kantaesitys on saanut vaikutteita kemiläisiltä kerätyistä tarinoista ja paikallishistorian tositapahtumista, kerrotaan teatterin tiedotteessa.

Katja Krohnin kirjoittama Sotta Pyttynen -lastennäytelmä saa ensi-iltansa Kemin pirtillä helmikuussa. Esitys toteutetaan kiertuelavastuksella, joten sitä voi tilata päiväkoteihin. Sotta Pyttystä suositellaan kolme vuotta täyttäneille.

– Neljävuotias Iida on ensimmäistä kertaa yökylässä mumminsa Sotta Pyttysen luona. Siisti tyttö kokee aikamoisen yllätyksen, kun mummi ei tunnu hallitsevan mitään käytöstapoja, teatteri avaa näytelmää.

Kemin Pirtillä ohjelmistossa jatkaa myös Kiti Kokkosen kirjoittama Myydään 3H+K romanttinen tragikomedia.

Kahvia ja tupakkaa jatkaa ohjelmistossa maaliskuusta lähtien Kemin Pirtillä. Improklubi jatkaa esityksiään kevään aikana Café Hertassa.

Lisäksi valmistelussa lahja 150-vuotiaalle Kemille

Lisäksi kaupunginteatteri ja paikalliset yhteisöt toteuttavat keväällä projektin, jolla juhlistetaan 150-vuotiasta Kemiä. Koordinaattorina projektissa toimivan Kimmo Hirvenmäen mukaan projekti on teatterin lahja 150-vuotiaalle kotikaupungille.

Parhaillaan teatteri etsii projektiin mukaan kemiläisiä ryhmiä. Haussa on mahdollisimman monta keskenään erilaista 5 - 10 hengen ryhmää, jotka pystyvät sitoutumaan hankkeeseen koko kevään ajaksi.

– Toivomme eri-ikäisiä, erilaisissa sosiaalisissa asemissa ja eri tavoin näkyviä ryhmiä – sekä enemmistöä että vähemmistöä, valtaa käyttäviä ja heitä, joiden ääntä kuullaan harvemmin, Hirvenmäki kertoo.

Projekti alkaa helmikuussa ja huipentuu toukokuun lopulla julkiseen esitykseen tai juhlaan. Kevään aikana ryhmät tapaavat teatterin näyttelijöitä, jotka keräävät tarinoita, vitsejä, kuvia, musiikkia, katutaidetta tai mitä tahansa ryhmät haluavatkaan jakaa.

– Kyse voi olla tanssista, rullaluistelusta, skeittauksesta, mopoista, bändistä, räppäämisestä, tuutulaulusta, vanhoista historiallisista tarinoista tai vaikka tarinoita matkoista, ammattiliitosta tai vaikkapa linnuista. Näitä sitten tutkitaan draaman keinoin tavalla tai toisella, Hirvenmäki avaa.