Krimiläinen oikeus jakoi tuomioita ukrainalaismerimiehille – Poroshenko varoitteli täysimittaisesta sodasta Venäjän kanssa

Venäjän turvallisuuspalvelun julkaisemalla videolla ukrainalaismerimiehet vahvistavat loukanneensa Venäjän aluevesiä. Ukrainalaispoliitikkojen mukaan heidät oli painostettu tunnustuksiin.

Krim
FSB julkaisi videota ukrainalaisten merimiesten kuulusteluista
FSB julkaisi videota ukrainalaisten merimiesten kuulusteluista

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko varoittaa, että maata uhkaa täysimittainen sota Venäjän kanssa.

Ukrainan televisiossa puhunut Poroshenko kertoi, että venäläistankkien- ja sotilaiden määrä on kasvanut dramaattisesti Ukrainan rajalla.

– En halua kenenkään ajettelevan, että tämä on hauskaa tai leikkiä. Ukrainaa uhkaa täysimittainen sota Venäjän kanssa, Poroshenko varoitteli kansallisen television haastattelussa.

Poroshenko ei tarkentanut, millä aikavälillä Venäjä on lisännyt joukkojaan rajalla.

Krimiläinen oikeus jakoi tuomioita ukrainalaismerimiehille

Venäjän valtaamalla Krimin niemimaalla toimiva tuomioistuin määräsi aiemmin päivällä 12 Ukrainan laivaston merimiestä vangittavaksi kahdeksi kuukaudeksi.

Heitä syytetään Venäjän rajan laittomasta ylittämisestä. Tuomioistuimen on määrä käsitellä loppujen kahdentoista kiinniotetun ukrainalaismerimiehen tuomioita huomenna.

Venäjä otti sunnuntaina haltuunsa kolme ukrainalaista alusta ja niiden 24 miehistön jäsentä Kertšinsalmessa Krimin niemimaan lähellä.

Kolme ukrainalaista haavoittui tilanteessa, ja he ovat sairaalahoidossa Krimillä. Venäläinen uutistoimisto Itar-Tass kertoi illalla, että myös heidät on tuomittu kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Ukrainan parlamentti hyväksyi eilen poikkeustilalain 30 päiväksi selkkauksen vuoksi.

Muun muassa sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on vaatinut Venäjää vapauttamaan ukrainalaiset merimiehet ja palauttamaan Ukrainan laivaston alukset. Ainakaan toistaiseksi Venäjä ei ole tähän suostunut.

"Merimiehet painostettu tunnustuksiin"

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB julkaisi tänään videon kiinni ottamistaan ukranaisalusten miehistön jäsenistä. Videolla näkyvät kolme miestä vahvistavat loukanneensa Venäjän aluevesiä.

Uutistoimistojen mukaan on epäselvää, minkälaisissa oloissa viesti on nauhoitettu. Ainakin yksi kiinniotetuista vaikutti lukevan viestin suoraan ruudulta.

– Aluksessamme oli ampuma-aseita ja konekivääreitä ammuksineen. Olin tietoinen siitä, että Ukrainan laivaston toiminta oli provosoivaa, sanoi yksi merimiehistä videolla.

Toinen merimies puolestaan kertoo, että heidän saavuttuaan Venäjän aluevesille, olivat venäläiset rajavartijat käskeneet heitä pysähtymään ja odottamaan ohjeita.

– Jatkoimme etenemistä. Venäläisalukset ottivat meihin yhteyttä ja varoittivat, että he avaavat tulen, jos emme pysähdy. Komentaja pysäytti aluksen ja meidät otettiin kiinni. Siinä kaikki.

Ukrainalaispoliitikkojen mukaan merimiehet oli painostettu tunnustuksiin.

Kansainvälinen paine Venäjää kohtaan kasvaa: EU harkitsee uusia pakotteita

Mitä Venäjä tästä hyötyy? Kumpi oli väistämisvelvollinen? Kirjeenvaihtajat vastasivat 17 yleisökysymykseen Venäjän ja Ukrainan meriselkkauksesta

Konflikti Mustallamerellä syvenee – Ukraina vertasi Venäjän toimintaa Mainilan laukauksiin

Lähteet: Reuters, AFP, Interfax, Itar-Tass