Hyppää sisältöön

Hovioikeuden kieltämä Pohjoismainen vastarintaliike marssii itsenäisyyspäivänä – poliisi laatii ohjeita poikkeukselliseen tilanteeseen

Pohjoismainen vastarintaliike haluaa jatkaa toimintaansa ja pyytää korkeinta oikeutta keskeyttämään lakkautustoimet.

Pohjoismainen vastarintaliike marssi Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2017 ja aikoo marssia tänäkin vuonna. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Uusnatsistinen Pohjoismainen vastarintaliike pyytää korkeinta oikeutta kieltämään Turun hovioikeuden lakkautuspäätöksen toimeenpanon tai määräämään sen keskeytettäväksi.

Myös varoja Pohjoismaiselle vastarintaliikkeelle hankkineen Pohjoinen perinne -yhdistyksen toiminnalle asetetut rajoitukset halutaan peruutettavaksi. Yhdistyksen verkkokauppaa ja lehteä ryhdyttiin lopettamaan jo Pirkanmaan käräjäoikeuden päätöksen jälkeen.

PVL:n johtohahmojen ja Pohjoisen perinteen korkeimmalle oikeudelle tiistaina saapuneessa valituslupahakemuksessa pyydetään lakkautuksen sijasta antamaan enintään varoitus.

Turun hovioikeus lakkautti syyskuussa PVL:n ja siihen kytkeytyvien osastojen toiminnan lain ja hyvien tapojen sekä yleisen edun vastaisena. PVL on kuitenkin jatkanut toimintaansa.

Valittajat: Talous ja kansainväliset suhteet kärsivät

Lakkauttamistoimista tulisi valittajien mukaan luopua jo ennen korkeimman oikeuden päätöstä siksi, että esimerkiksi Pohjoinen perinne -yhdistyksen toimintaan puuttuminen on aiheuttanut taloudellista vahinkoa.

Valittajat katsovat, että PVL:n Suomen-osaston lakkautus ilman lainvoimaista tuomiota olisi merkittävä myös yhdistyksen kansainvälisten kytkentöjen vuoksi. PVL:n Ruotsin-osasto on järjestäytynyt poliittiseksi puolueeksi.

Valittajien mukaan lakkauttamisessa on kyse valtakunnallisesti, osin kansainvälisestikin erittäin harvinaisesta tapauksesta, joka tulisi ottaa korkeimman oikeuden käsiteltäväksi.

Valittajat: Hyvien tapojen vastainen toiminta ei ole lakkautusperuste

Yhdistyksen lakkauttaminen olisi Suomessa ensimmäinen vuosikymmeniin. PVL:n johdon mukaan tapauksessa on punnittava eri perus- ja ihmisoikeuksia toisiaan vasten.

Valittajat katsovat, että toiminta ei ole ollut laitonta ja hovioikeus on pikemminkin päätynyt arvioimaan hyvien tapojen vastaista toimintaa. Tällaista toimintaa ei valittajien mukaan voida pitää lakkautusperusteena.

Valittajien mielestä Pohjoismaista vastarintaliikettä ei kohdella yhdenvertaisesti, sillä rikollisjärjestöinä pidettyjä jengejä ei ole yritetty kieltää.

Pohjoinen perinne -yhdistyksen lakkauttaminen olisi valituksen mukaan peruttava yksinomaan jo siksi, että Pirkanmaan käräjäoikeudella ja Turun hovioikeudella ei ole alueellista toimivaltaa päättää yhdistyksen asioista. Yhdistyksen kotipaikka on Oulussa.

Poliisihallitukselta tulossa ohjeet toimintaan puuttumiseen

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamista ajoi oikeudessa Poliisihallitus.

Hovioikeuden päätös lakkauttamisesta ei ole vielä lainvoimainen, joten suhtautumista PVL:n toimintaan on jouduttu Poliisihallituksessa pohtimaan erikseen.

Ohjeistus on nyt valmistumassa ja se on poliisilaitosten käytössä itsenäisyyspäivänä. PVL aikoo tuolloin marssia Helsingissä.

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo, että ohjeet selventävät minkälaiseen käyttäytymiseen ja tilanteisiin poliisin tulisi pyrkiä puuttumaan ja minkälaisia menettelyjä ja toimivaltuuksia käyttää.

Arvelin korostaa, että poliisi ei voi odottaa, että rikoksia tapahtuu, vaan niitä on pyrittävä estämään ennalta.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio on arvioinut, että järjestön toiminnan voisi lakkauttaa valitusprosessista huolimatta.

Lue myös: