1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsin politiikka

Ruotsin keskustapuolue asettaa oikeistopolitiikan ehdoksi hallitusyhteistyölle demarien kanssa

Keskusta ei mene samaan hallitukseen, mutta voi auttaa Stefan Löfvenin valtaan, jos ehdot täyttyvät.

Annie Lööf. Kuva: Patrik C Österberg / AOP

Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf sanoo Dagens Nyheter-lehden haastattelussa olevansa valmis harkitsemaan yhteistyötä sosiaalidemokraattien kanssa, jos nämä suostuvat keskustan asettamiin ehtoihin.

Lööfin mukaan keskusta ei mene Stefan Löfvenin johtamaan hallitukseen, mutta voi auttaa sen valtaan painamalla pääministeriäänestyksessä tyhjää, jos ehdot täyttyvät.

Keskustan usean kohdan vaatimuslistassa on muun muassa palkka-ja yritysveron laskeminen, joustava työlainsäädäntö sekä hyvinvointipalvelujen valinnanvapaus. Ne ovat kaikki asioita, joita sosiaalidemokraatit eivät kannata.

Lööfin mukaan vaatimuslistan tarkoituksena on, että Löfven ymmärtää , että hänellä on mahdollisuus tulla pääministeriksi keskustan ja porvarien politiikalla.

– Uskon edelleen, että on epätodennäköistä, että tuemme Stefan Löfveniä pääministeriksi ensi viikon äänestyksessä, Annie Lööf sanoo.

Puhemies nimitti maanantaina entisen pääministerin, sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Stefan Löfvenin hallituksenmuodostajaksi. Löfvenin on arveltu yrittävän koota blokkirajat ylittävää, sosiaalidemokraattien ja keskiryhmien hallitusta.

Stefan Löfven ei kommentoinut keskustan esittämää vaatimuslistaa, mutta sanoi pitävänsä hyvänä. että mennään eteenpäin.