Yonhap: Pohjois-Korean johtaja on luvannut ydinvoimalaitoksen tarkastuksen

Asiasta kertoo Etelä-Korean uutistoimisto lähteisiinsä viitaten.

Pohjois-Korea
Kim Jong-un ja Donald Trump huippukokouksessa Singaporessa kesäkuussa 2018.
Kim Jong-un ja Donald Trump tapasivat huippukokouksessa Singaporessa kesäkuussa 2018.KCNA / EPA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un on valmis sallimaan kansainvälisten ydinvoimatarkastajien tulon maahan, kertoo Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap tiistaina viitaten diplomaattiseen lähteeseensä.

Tiettävästi Kim olisi kertonut Etelä-Korean presidentille Moon Jae-inille johtajien välisessä tapaamisessa, että mikäli Yhdysvallat tekee vastavuoroisia toimia, Pohjois-Korea olisi valmis sulkemaan Yongbyonin ydinvoimalaitoksen ja sallisi myös sen tarkastamisen.

Yonhapin lähteen mukaan Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in välitti tämän tiedon Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille, kun he tapasivat YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa syyskuussa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kim ei ole aikaisemmin suostunut kansainvälisiin tarkastuksiin. Myös Yhdysvallat on ollut tiukkana Pohjois-Korean pakotteiden lieventämisen suhteen. Trumpin hallinto on aiemmin ilmoittanut, että pakotteet ja muut painostuskeinot ovat voimassa siihen asti, kunnes Pohjois-Korea purkaa ydinaseohjelmansa.

Yhdysvaltojen mukaan Trump ja Kim tapaisivat näillä tiedoin ensi vuoden alussa.

Lue myös:

Koreat ottavat ensiaskeleen kohti rautatieverkon yhdistämistä

Pohjois-Korea viestittää ristiriitaisesti – Kim Jong-un vieraili aseiden testausalueella ja maan hallinto ilmoittaa vapauttaneensa yhdysvaltalaisen vangin

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan Pohjois-Korealla on ainakin 13 käyttövalmista ohjustukikohtaa – tukikohtia saattaa olla enimmillään 20

USA:n YK-lähettiläs: Venäjä haluaa poistaa Pohjois-Korean pankkipakotteet

Washington Post: Pohjois-Korea uhittelee jälleen ydinaseohjelmansa aloittamisella

Lähteet: Reuters