Aamulehden toimitus marssi ulos työpaikalta: 11 menettää työnsä yt-neuvotteluiden seurauksena

Alma Median yt-neuvottelut päättyivät tällä viikolla. Kokenut toimittaja Matti Kuusela sanoo, ettei hän ole viettänyt näin synkkiä päiviä aiemmin Aamulehdessä.

Alma Media
Aamulehden toimitus marssi ulos.
Toimitus marssi ulos vastalauseena työpaikkojen vähentämiselle.Anne Savin / Yle

Pirkanmaalla ilmestyvä Aamulehti vähentää työntekijöitään. Uusimmassa yt-kierroksessa työt loppuvat 11 työntekijältä.

Vastalauseena tälle henkilöstö marssi torstaina ennen kello yhtä ulos työpaikaltaan. Lehteä tehdään esimiesvoimin.

Aamulehden toimitusosasto kertoo olevansa tyrmistynyt vähennyksistä.

– Jotta maakunnan ääni kuuluisi lehdessä jatkossakin, tarvittaisiin juuri maakunnan asiat tuntevia tekijöitä. Toimitusosastossa pelätään, että pirkanmaalaisten mahdollisuudet saada riittävästi ja riippumattomasti tietoa eri aloilta vaarantuu, Aamulehden toimitusosasto kertoo julkilausumassaan.

Toimitusosaston mukaan viime vuosien aikana yt-neuvottelujen seurauksena toimituksen henkilömäärä on jo aiemmin supistunut useilla kymmenillä henkilöillä.

Alma Media kertoi lokakuussa, että alustavan suunnitelman mukaan Aamulehden henkilökunnan määrä saattaa vähentyä enimmillään 17 henkilötyövuodella.

– Kaikki vähennykset tapahtuivat erosopimusten kautta. Lisäksi kuudelle henkilölle löytyi uusi tehtävä uudelleensijoituksen tai toimenkuvamuutoksen avulla, Alma Media kertoi yt-neuvottelujen päättymisestä torstaina tiedotteessa.

Alma Consumerin johtaja Kari Kivelä perusteli yt-neuvotteluja valtakunnallisen printtimainonnan laskulla ja keskittymisellä paikalliseen sisältöön.

Aamulehden toimitus marssi pois työpaikalta.
Toimittaja Matti Kuusela (etualalla) sanoo, että henkilöstö pettyi työnantajan toimintaan.Anne Savin / Yle

Lehti on karsinut aiemmin myös esimerkiksi avustajasopimuksista.

Yt-neuvottelut päättyivät tällä viikolla. Yt-neuvottelujen piirissä oli yhteensä noin sata Alma Media Kustannus Oy:n henkilöä. Luvussa ovat mukana myös esimerkiksi tarvittaessa töihin tulevat.

Matti Kuusela: "En ole näin synkkiä päiviä viettänyt"

Toimittaja Matti Kuusela on ollut Aamulehdessä lähes 40 vuotta töissä. Hänen mukaansa yt-neuvottelut olivat tällä kertaa todella rajut.

– Tapa, jolla meille on tästä kerrottu, on käsittämättömän pöyristyttävä. En ole näin synkkiä päiviä viettänyt kuin nyt.

– Meitä on pidetty kaksi, kolme päivää löyhässä hirressä. Siellä on itketty. Onneksi on niin hyvä yhteishenki, että kukaan ei ole ihan täysin murtunut vaan kaikki ovat jaksaneet suurin piirtein.

Aamulehti kehittää digitaalisuutta

Jussi Tuulensuu
Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi TuulensuuMarjut Suomi / Yle

Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu sanoo, että viime päivät ovat olleet raskaita toimituksessa koko työyhteisölle.

– Siitä huolimatta toimitus on tehnyt tapansa mukaan erittäin hyvää työtä. En usko, että lukija on hirveästi nähnyt eroa siihen, mitä normaalisti on, Tuulensuu kertoo.

– Tilanne on inhimillisesti ajateltuna tosi ikävä, kuten tämänkaltaiset tilanteet aina ovat. Toisaalta nyt käännämme katsetta niihin ihmisiin, jotka ovat meillä täällä töissä ja toisaalta heihin, jotka ovat meidän asiakkaitamme ja maksavia lukijoita.

Aamulehti kehittää digitaalista tekemistä niin, että tarjotaan sellaisia juttuja, jotka kiinnostavat lukijoita ja saavat tilaamaan lehden.

– Sisäisesti teemme asioita ehkä hieman yksinkertaisemmin ja olemme toivottavasti joustavampia.

Raskaat neuvottelut

Aamulehden toimituksen luottamushenkilö Sari Sainio sanoo, että yt-neuvottelut olivat raskaat. Hänen mukaansa väki on vähentynyt jo ennestään vuosien aikana.

– Täytyy sanoa, etten ole koskaan nähnyt ihmisiä yhtä poissa tolaltaan kuin näinä kahtena päivänä. Määrä on todella iso meidän toimituksen joukosta.

Sainion mukaan työnantaja ratkaisi, että eropaketteja tarjotaan.

– Paketti oli irtisanomisen vaihtoehto, Sainio sanoo.

Lukuisia yt-neuvotteluita 2010-luvulla

Vuosi sitten lokakuussa Alma Media vähensi yhtiön alueyksikön henkilöstömäärää 35 henkilötyövuodella. Silloin merkittävin osa vähennyksistä osui Tampereelle ja Poriin, jossa ilmestyy Satakunnan Kansa.

Vuonna 2015 Alma Media vähensi 70 henkilötyövuotta. Vähennyksistä 29 kohdistui Aamulehden, Satakunnan Kansan ja paikallislehtien toimituksiin.

Vuonna 2012 kerrottiin, että Alma Median henkilöstön määrä vähenee noin sadalla henkilöllä. Silloin lähes puolet vähennyksistä toteutettiin vakituisen henkilöstön irtisanomisilla.

Alma Media kirjaa vuoden 2018 neljännen vuosineljänneksen tulokseen arviolta 0,5 miljoonan euron kulun järjestelyjen seurauksena. Alma Median Consumer-yksikkö pyrkii saavuttamaan kahden miljoonan euron säästöt ensi vuonna.

Alma Media Kustannus Oy:n palveluksessa on noin 300 henkilöä.

Yt-neuvottelut koskivat vain Aamulehteä

Aamulehden logo.
Aamulehden toimitus on Finlaysonilla Tampereella.Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Neuvottelut eivät nyt koskeneet muita Alma Consumer -liiketoimintasegmenttiin kuuluvia yksiköitä Alma Media Kustannus Oy:ssä, Alma Media Suomi Oy:tä eivätkä paino- ja jakeluyhtiö Alma Manu Oy:tä.

Alma Consumer julkaisee Iltalehteä, Aamulehteä, Satakunnan Kansaa sekä paikallis- ja kaupunkilehtiä. Paino- ja jakeluyksikkö Alma Manu on osa Alma Consumeria.

Lue lisää:

Alma Media aloittaa yt-neuvottelut Aamulehdessä – koskevat noin sataa henkilöä

Alma Median tulos kasvoi hieman – liiketoiminnoista luopuminen paransi kannattavuutta

Alma Median aluelehdistä vähenee 35 työpaikkaa