Lemlahden tuulivoimapuisto nousi haudasta ja joutui kovaan vastatuuleen Luvialla

Saksalaistaustainen yhtiö haluaa rakentaa Lemlahteen kahdeksan isoa voimalaa. Kuntalaiset eivät ymmärrä, miksi jo kerran kumottu suunnitelma nostettiin uudelleen esille.

tuulipuistot
Sali täynnä ihmisiä yleisötilaisuudessa.
Pro Lemlahden yleisötilaisuus keräsi salin täyteen ihmisiä Luvian Tasalassa.Tapio Termonen / Yle

Perinteikäs seurojentalo Tasala täyttyi lähes viimeistä penkkiä myöten, kun Luvialla kokoonnuttiin kuulemaan Lemlahden tuulivoimapuistoon liittyvistä suunnitelmista ja sen vaikutuksista.

WPD Finland suunnittelee Lemlahteen kahdeksaa 4,5 MW:n voimalaa, joiden lapakorkeus nousee 220 metrin korkeuteen. Pro Lemlahti -liikkeen kutsuun vastasi lähes 200 ihmistä, ja paikalle tuli sekä alueen asukkaita että mökkiläisiä.

– Haittana ovat terveydelliset syyt ja kiinteistöjen arvon alennus, sanoo Luvian kesäasukas Timo Kuusisto Ulvilasta.

Pro Lemlahden mukaan kiinteistöjen arvo voi tippua voimaloiden lähellä jopa 30 prosenttia. Pahimmissa tapauksissa kiinteistöt eivät mene enää kaupaksi. Terveydellistä haitoista Luvialla nousivat esiin muun muassa univaikeudet ja jopa mielenterveysongelmat, joita tuulimyllyjen äänet ja valot voivat aiheuttaa. Myös eläimistä oltiin huolissaan.

– Koira on melkein joka talossa, ja hevostiloja on paljon. Miten ne mahtavat tälläisiin reagoida, Päivi Tirronen Luvialta pohti.

Yleisötilaisuus Luvian Tasalassa.
Tapio Termonen / Yle

Pro Lemlahti -liikkeen tavoite on pysäyttää kaikki Lemlahden tuulivoimapuistoon liittyvät suunnitelmat. Liike sanoo, että se ei vastusta tuulivoimaa vaan ainoastaan sen rakentamista liian lähelle asutusta.

Hanke hylättiin jo kerran

Ajatus Lemlahden tuulivoimasta on ehditty jo kertaalleen kuopata. Tämä tapahtui vuonna 2015, ennen Luvian ja Eurajoen kuntaliitosta. Tuolloin Luvian kunnanvaltuusto hylkäsi hankkeen, ja hylkäämisen keskeinen perustelu oli asukkaiden laaja vastustus.

– Minua on erityisesti haitannut se, että Luvian kunnan tekemää päätöstä ollaan nyt pyörtämässä. Se oikein harmittaa minua, sanoi Heimo Nikula Eurajoelta.

Vuonna 2015 suunnitteilla olleet voimalat olivat pienempiä kuin nyt suunnitteilla olevat. Lemlahden tuulivoimapuisto nousi uudelleen esille, kun niukin mahdollinen enemmistö eli 18 Eurajoen kunnanvaltuuston jäsentä allekirjoitti asiasta valtuustoaloitteen. Tasalassa kokoontunut yleisö ihmetteli, miksi jo kerran päätetty asia pitää käsitellä uudelleen.

– Ymmärrän muutamien maaomistajien pettymyksen, että he eivät saa kymppitonnia per tolppa tuottoa, sanoi Kimmo Ankelo Luvialta.

Hänen mukaansa tuulivoimabisnes on kokonaisuudessaan isoa tulonsiirtoa Suomesta Keski-Eurooppaan.

Yleisötilaisuus Luvian Tasalassa.
Yleisö seurasi tuulivoimakeskustelua tarkasti.Tapio Termonen / Yle

Toteutuessaan Lemlahden tuulivoimapuisto toisi kunnalle noin 200 000 euron kiinteistöverotuotot. Vuonna 2017 Eurajoen kiinteistöverotuotot olivat 19,3 miljoonaa euroa.

Lue lisää:

Melua ja maisemahaittaa: Luvia hylkäämässä uuden tuulipuiston

Tuulivoimaa seuraa haaste toisensa perään: tuki hupeni, vero nousi ja kritiikki voimistui