Asuntojen hinnat laskussa – Espoossa ja Vantaalla hinnat rojahtivat

Helsingissä ja Oulussa hinnat pysyivät lähes ennallaan.

Asuntojen hinnat
Kauppakirja pöydällä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat lokakuussa pääkaupunkiseudulla 1,3 ja muualla maassa 0,8 prosenttia syyskuuhun verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Espoossa hinnat putosivat 3,7 prosenttia ja Vantaalla 2,3 prosenttia. Sen sijaan Tampereella ja Turussa hinnat nousivat yli 3 prosenttia.

Helsingissä ja Oulussa hinnat pysyivät lähes ennallaan. Vuoden takaiseen verrattuna hinnat pysyivät pääkaupunkiseudulla selvässä nousussa ja muualla maassa laskussa. Pääkaupunkiseudulla hinnat kohosivat 3 prosenttia ja muualla maassa putosivat 2 prosenttia.

Tampereen veto näkyi vanhojen asuntojen hinnoissa siten, että hinnat nousivat vuoden takaisesta noin 7 prosenttia. Helsinki ylsi 4 prosentin kasvuun.

Asiantuntija: hintojen nousu tasaantumassa pääkaupunkiseudulla

Tilastokeskuksen tilastoasiantuntijan Elina Vuorion mukaan hinnat ovat vaihdelleet pääkaupunkiseudulla ja Helsingissä pitkin vuotta – vuoteen on mahtunut sekä nousua että laskua.

Korkeimmillaan vanhojen osakeasuntojen hinnat olivat pääkaupunkiseudulla touko-kesäkuussa. Tämän jälkeen oli laskua, kun taas syyskuussa suunta oli ylöspäin.

– Viime kuussa pääkaupunkiseudulla oli hinnoissa nousua, ja nyt ne korjaantuivat tasolle, jossa ne olivat elokuussa. Yhden kuukauden perusteella ei voi vielä sanoa, että olisi varsinaista laskua tiedossa pidemmällä aikavälillä, Vuorio kertoo.

Tosin se on Vuorion mukaan nähtävissä tilastoista, että vanhoissa asunnoissa hintojen nousu on pääkaupunkiseudulla ja Helsingissä tasaantumassa.

Jyrkin nousuvaihe vaikuttaisi olevan ohi.

– Hintakehityksestä on havaittavissa, että hinnat eivät nousseet [tänä vuonna] samaan tapaan kuin esimerkiksi viime vuonna.

Vuorion mukaan hinnat ovat viime kuukausina pysyneet pääkaupunkiseudulla ja Helsingissä melko paikallaan.