1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kondomit

Ranska alkaa maksaa paikallista "kelakorvausta" kondomeista – nuorten seksitautitartunnat jopa kolminkertaistuneet muutamassa vuodessa

Kondomien tuomisella lääkekorvausten piiriin Ranska taistelee HIV:n ja tarttuvien seksitautien leviämistä vastaan.

kondomit
kondomeja tehtaalla
EPA

Korvauksen saamiseksi kondomeista asiakkaalla on oltava lääkäriltä tai kätilöltä saatu resepti. Hinnasta on mahdollista saada takaisin 60 prosenttia lääkekorvauksen tapaan julkisen sairausvakuutuksen kautta.

Ranskan hallituksen ilmoituksen mukaan korvaus koskee ainakin aluksi vain yhtä merkkiä. Majorelle-yhtiön kondomeja myydään ainoastaan apteekeissa ja ne ovat jo nyt halvempia kuin markkinoilla olevat tunnetummat merkit. Kahdentoista kondomin paketti maksaa apteekissa 2,60 euroa.

– Tämä antaa vahvan signaalin siitä, että kondomi ei ole mikään seksilelu. Se on korvaamaton väline taistelussa tarttuvia seksitauteja vastaan, Majorelle-yhtiö sanoo.

Kansalaisjärjestöt ovat tyytyväisiä kondomien tuomisesta korvausten piiriin.

– Kaikki, mikä edesauttaa suojautumiseen turvautumista ja ennaltaehkäisyä, on tervetullutta, sanoo Florence Thune aidsin vastaiseen taisteluun keskittyvän Sidaction-järjestön johtaja.

Ranskassa on kyseenalaistettu, miksi vain Majorelle-yhtiön kondomit kuuluvat korvausten piiriin. Yhtiö perustettiin vuonna 2012 ja sen toiminta-ajatus on alusta lähtien ollut tarjota terveystuotteita edulliseen hintaan ja poistaa taloudellista eriarvoisuutta niiden käytössä.

Nuorten seksitaudit leviävät

Sukupuoliyhteydessä tarttuvien tautien määrä on ollut Ranskassa hälyttävässä nousussa – etenkin nuorten seksikäyttäytyminen herättää huolta.

Klamydian ja tippurin tartunnat kolminkertaistuivat Ranskassa vuosien 2012 ja 2016 aikana.

Ranskan terveysministeriö

Terveysministeriö julkaisi heinäkuussa tutkimuksen, jonka mukaan yleisimpien seksitautien – klamydian ja tippurin – määrä kolminkertaistui Ranskassa vuosien 2012 ja 2016 aikana. Kasvu oli huomattavaa etenkin 15–24-vuotiaiden keskuudessa.

Tutkimus päätteli, että nousu johtuu siitä, että ihmiset harrastavat seksiä entistä useampien partnereiden kanssa ilman järjestelmällistä tottumusta kondomin käyttöön.

Majorelle-yhtiön oma tutkimus puolestaan sanoo, että 75 prosenttia nuorista käyttäisi kondomia yhdynnässä, jos se olisi korvattavuuden piirissä.

Lauantaina maailman aids-päivä

Ranskan hallitus ilmoitti kondomien korvattavuudesta maailman aids-päivän alla – päivää vietetään lauantaina.

Ranskassa todettiin noin 6 000 uutta hiv-tartuntaa vuonna 2016. Tartuntadiagnoosien määrä oli laskenut viitisen prosenttia vuodesta 2013. Viruksen kanssa eläviä on Ranskassa yli 172 000.

Ranskan terveysministeri Agnes Buzyn sanoo pelkäävänsä kondomien satunnaisen käytön vuoksi hiv-tartuntojen alkavan lisääntyä myös nuorten parissa.

– Nuoret käyttävät kondomia ensimmäisessä yhdyntäkerrassa, mutta unohtavat niiden käytön jatkossa, Buzyn sanoo.

HIV-valistustyötä tekevät järjestöt sanovat, että kondomien korvattavuus tukee myös heidän työtään.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi