Heijastinpuu saattaa olla talven turvallisin ilmiö – "Ehkä tämä yhdistääkin meitä pimeässä kulkevia"

Liikenneturva muistuttaa varmistamaan heijastimien toimivuuden helpolla kotitestillä ennen käyttöönottoa.

heijastimet
Seinäjoella toimiva yrittäjä Marika Varjamo päätti laittaa yrityksensä pihaan heijastinpuun.
Seinäjokelainen Marika Varjamo kyllästyi katselemaan pimeässä pimeinä liikkuvia ihmisiä ja pystytti Heijastinpuun, josta kuka tahansa saa hakea heijastimen turvakseen.Mirva Ekman / Yle

Seinäjokelainen yrittäjä Marika Varjamo kyllästyi katselemaan pimeässä liikkuvia, tummiin pukeutuneita ihmisiä yrityksensä ikkunasta.

Lemmikkieläintarvikkeita työkseen myyvä Varjamo totesi, että lemmikeille heijastimet ja valot kyllä puetaan, mutta ihmiset unohtavat itsensä.

– Koirille ostetaan heijastin ja vilkkuvalo, mutta ihmiset kulkevat pimeinä, Varjamo sanoo.

Muutama viikko sitten Varjamo pystytti yrityksensä edustalle heijastinpuun, josta kuka tahansa saa hakea itselleen heijastimen – tai tuoda niitä lahjoituksena muiden otettavaksi.

Ensimmäiset heijastimet Varjamo hankki puuhun lahjoituksina muun muassa yrittäjäystäviltään. Puuhun laitettiin 50 heijastinta, jotka löysivät uusille omistajilleen vielä saman päivän aikana.

Nyt heijastinpuuhun tuodaan heijastimia jo kauempaakin.

– Oikein lämmittää, kun näen miten tähän pihaan ajaa perheitä lasten kanssa katselemaan puuta. Myös postitse on tullut heijastimia ja joku lupasi, että jos on tarvetta, hän voi ostaa niitä lisää, Varjamo iloitsee.

Taskulampulla tarkastamaan

Heijastinpuita on jo monella paikkakunnalla pitkin Suomea, muun muassa Vaasassa, Oulussa, Lahdessa ja Kuopiossa.

Kuten muidenkin heijastimien, myös heijastinpuusta käyttöön otettavan heijastimen kunto kannattaa kuitenkin tarkastaa, muistuttaa Liikenneturvan Heli Lintamo.

Heijastimen heijastavuuden voi tarkistaa taskulampulla ihan kotioloissa.

– Nostaa taskulampun oman nenänpään kohdalle ja kohdistaa valon heijastavaan materiaaaliin. Jos se loistaa takaisin silmiisi, se on toimiva, Lintamo sanoo.

Tarkastus kannattaa tehdä kaikille heijastimille määräajoin, mutta erityisesti esimerkiksi heijastavasta langasta kudottujen tai askarreltujen heijastimien toimivuus on tärkeä varmistaa.

– Kannattaa tarkistaa, että heijastavaa pintaa on tarpeeksi, ettei vaan luule, että on pukenut ylleen heijastavan pipon tai hanskat.

Heli Lintamon mukaan suomalaisten heijastimien käyttö on yleistynyt viime vuosina. Nyt jo joka toinen suomalainen käyttää heijastinta.

– Hyvään suuntaan ollaan menossa, Lintamo sanoo.

Heijastinta hankkiessa kannattaa varmistaa, että se on CE-hyväksytty.

Marika Vauramo perusti heijastinpuun huolestuttuaan pimeässä ilman heijastimia liikkuvista ihmisistä.
Marika Vauramo perusti heijastinpuun huolestuttuaan pimeässä ilman heijastimia liikkuvista ihmisistä.Mirva Ekman/Yle

Turvallisuutta ja herkkiä hetkiä

Marika Varjamo seuraa päivittäin, miten heijastimet puussa tekevät kauppansa. Palaute heijastinvaihdosta on ollut pelkästään positiivista.

– Ihmiset tarvitsevat jotain positiivista ja kivoja uutisia. Ja ehkä tämä yhdistääkin meitä pimeässä kulkevia. Varmaan on muitakin, jotka päivittelevät, miten ihmiset eivät näy, Varjamo miettii.

Puun perustajaa ilahduttaa erityisesti se, kun lapset koulumatkallaan varustavat aamuhämärässä itsensä ja toisensa puusta löydetyin heijastimin. Se on juuri sitä turvallisuutta, mitä puulla tähän pimeään aikaan tavoiteltiinkin.

Ja onpa Varjamo todistanut yksiä ”heijastinkihlojakin”.

– Oli suloista, kun pariskunta tuli käsi kädessä ja ripusti heijastimia. Yhtäkkiä mies näki puussa punaisen sydämen ja ripusti sen naisen takinhelmaan. Kohta he palasivat takaisin puulle ja nainen ripusti myös heijastimen miehen takkiin, Varjamo kertoo.

Heijastinpuusta saa ottaa itselleen heijastimen tai lahjoittaa puuhun heijastimia muiden otettavaksi. Seinäjoen puu on ollut toiminnassa muutaman viikon.
Heijastinpuusta saa ottaa itselleen heijastimen tai lahjoittaa puuhun heijastimia muiden otettavaksi. Seinäjoen puu on ollut toiminnassa muutaman viikon.Mirva Ekman/Yle